Tapahtuma
Valinta
Kerroin
Vihjaaja

Vihjeitä tennikseen ja vedonlyöntiin

Euroopassa jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin vedonlyöntimuoto liikevaihdoltaan, mutta tennis on noussut myös erittäin suosituksi lajiksi. Kuten kaikissa muissakin vedonlyöntikohteissa myös tennikseen kannattaa pitää tilejä useassa vedonlyöntiyhtiössä.Tennis soveltuu erinomaisesti vedonlyöntiin, koska kausi kestää tammikuusta marraskuuhun ja pelejä pelataan suuri määrä lähes jokaisella viikolla tällä aikajaksolla. Jos haluaa etsiä tennisvedonlyönnistä negatiivisia puolia, löytyy niitäkin. Pelit ovat turnausmuotoisia, joten suuri määrä pelejä on alkuviikosta, milloin parhaimmat kertoimet laskevat nopeasti, koska vedonlyöntiyhtiöt pitävät riskinhallinnollisista syistä pelaajien maksimipanostuksia matalalla. Sopupelit ovat olleet myös paljon esillä, mutta jos yksi peli silloin tällöin olisikin ja todennäköisesti on sopupeli ei sen merkitys pitkällä tähtäimellä ole yksittäiselle vedonlyöjälle suuri.

Erilaiset tennisturnaukset

Koska kauteen sisältyy useita turnauksia vedonlyöjän on tärkeää ymmärtää niiden merkitys ja tarkoitus eri pelaajille. Pelaajat ovat yksilöitä ja toimivat eri tavoilla. Kaikille pelaajille kaikki turnaukset eivät ole yhtä tärkeitä, joten kannattaa pysyä erossa sellaisissa otteluissa, missä epäilee toisen pelaajan pelaavan löysemmin tai pelata tätä vastaan jos on varma pelaajan pelaamisesta löysemmin. Turnaukset sijoittuvat ympäri maailmaa paljolti sääolosuhteiden mukaan, turnausrakenteen ollessa vuodesta toiseen sama.

Heikommille pelaajille lähes jokainen turnaus on tärkeä kun parhaimmilla pelaajilla on varaa keskittyä suurempiin turnauksiin, joissa on luonnollisesti tarjolla myös enemmän rahaa. Joillekin pelaajille pienemmät turnaukset ovat lähinnä harjoittelupelejä, joissa pelataan täysillä, mutta jos kaikki ei ole kohdallaan ei aleta riskeeraamaan enempää. Kotimaan turnaukset ovat monille pelaajille tärkeitä tai lähellä kotimaata olevat turnaukset, missä pelaajat harjoittelevat. Osittain menestys on siellä parempaa senkin takia, että kentät ja olosuhteet ovat tutumpia. Pelaajan edellisen vuoden sijoituksella turnauksessa on myös väliä. Jos sijoitus on ollut korkealla on pelaajalla paljon rankkauspisteitä puolustettavana ja se takaa useimmissa tapauksissa motivaation. Jos pelaaja on menestynyt useimmissa turnauksissa ei pienempien yksittäisten turnauksien sijoituksilla ole paljoa väliä.

tennis veikkausvihjeet

 Aikaisemmalla turnauksella on merkitystä jos pelaaja on päässyt siinä pitkälle ja joutuu vaihtamaan manteretta suurella aikaerolla. Myös olosuhteet ovat joidenkin turnauksien välillä hyvinkin erilaisia kuten pallon käyttäytyminen ja usein pelaajilla on vaikeuksia sopeutua uusiin olosuhteisiin jos ne eroavat paljon edellisestä turnauksesta. Seuraavan viikon turnauksilla on myös merkitystä, koska jos on epäilys, että seuraavalla viikolla olevalla turnauksella on pelaajalle suurempi merkitys voi motivoituminen tätä turnausta edeltävälle viikolle olla pienempi. Usein viikkoa ennen Grand Slam turnauksia nähdään monen hyvän pelaajan tippuvan turnauksesta selvästi heikommalle pelaajalle. Motivoituneimpia ja hyvässä kunnossa olevia pelaajia ovat yleensä pelaajat, jotka ovat päässeet turnaukseen karsintojen kautta. Olosuhteet ovat heille jo pelattujen pelien takia tutumpia ja motivaatio karsintojen kautta tulleilla pelaajilla on yleensä korkealla.

Erilaiset kentät ja sääolosuhteet

Kenttien alustat vaihtelevat eri turnauksien välillä. Ruoho, kova ja massa ovat ulkotiloissa käytettyjä alustoja sisäkovan ja maton ollessa sisähallien alustoina. Ulkoturnauksien ja sisäturnauksien erona on alustojen lisäksi myös se ettei sisäturnauksessa ole peliin vaikuttavia ulkopuolisia tekijöitä tarkoittaen säätä, johon takaisin myöhemmin. Alustojen välillä on paljon eroa. Pallo pomppaa eri tavalla jokaisesta alustasta ja liikkuminen alustoilla on myös erilaista. Yleisesti ruohokentät ovat nopeimpia pallon pompun ollessa hyvin matala. Ruohokausi on lyhyt, joka huipentuu maailman parhaiten tunnettuun tennisturnaukseen Wimbledoniin, mutta se tuo myös paljon vaikeuksia joillekin pelaajille, jotka eivät ole tottuneet lyömään palloa matalalta, joka johtaa helppoihin virheisiin. Massakentät ovat pelaajille fyysisesti raskaimpia. Massa on lähes ruohokentän vastakohta. Pallo pomppaa korkealle ja pelaajilla on aikaa juosta pallo kiinni. Siinä missä pallorallit ovat lyhyitä ruoholla ja suosivat aggressiivista pelitapaa kuten verkolle nousua ovat pallorallit massalla pitkiä, suosien puolustavaa pelitapaa. Useilla massaspesialisteilla on paljon vaikeuksia ruoholla, koska he käyttävät lyönneissään yläkierrettä, mikä on helpompi lyödä pallon pompatessa korkeammalle. Loput alustat sijoittuvat näiden väliin. Kova alusta tarjoaa teoriassa mahdollisuuden pärjätä kaikille pelitavoille. Sisäkova ja matto ovat yleisesti hieman nopeampia.

Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia on samannimisten pelialustojenkin käyttäytymisissä eroja. Ehkä suurin ero samannimisten alustojen välillä on USA:n ja euroopan massojen välillä. Euroopan punaisia perinteisiä massakenttiä ei voi verrata USA:n massakenttiin, jotka käyttäytyvät enemmänkin kovien kenttien lailla. Eri turnauksissa käytetyt pallotkin voivat olla erilaisia. Jotakin kentän käyttäytymisestä kertoo se, minkä tyyppiset pelaajat siellä ovat aikaisempina vuosina pärjänneet. Paras tapa on kuitenkin nähdä olosuhteet ja kentän käyttäytyminen itse. Pelaajien omat kommentit kentän käyttäytymisestä ovat huomion arvoisia. Koska turnauksissa pelataan useammalla kentällä samaan aikaan on myös kenttien väleillä joissakin tunauksissa eroja. Esimerkiksi Wimbledonin kakkoskenttä on saanut lempinimen “Graveyeard of the Champions”, sen eroavaisuuksien vuoksi muihin kenttiin, minkä moni suosikki on saanut kokea nahoissaan.

Sääolosuhteista lämpötilalla voi olla toisinaan merkitystä. Toiset pelaajat väsyvät nopeammin kuin toiset. Raskasrakenteisilla pelaajilla useampi peli helteessä on raskaampaa kuin samakuntoiselle kevytrakenteisemmalle pelaajalle. Jos ilmankosteus on suuri, tekee se helteestä entistä purevamman. Naisten tenniksessä on muutama ylipainoinen pelaaja, jotka pärjäävät kohtalaisesti, mutta heitä ei välttämättä halua pelata kuumissa olosuhteissa. Lämpimissä olosuhteissa myös pallo lentää yleensä nopeammin, mutta mitä suurempi ilmankosteus on, sitä suurempi hidastava vaikutus sillä on palloon. Mitä kerkeammalla ollaan merenpinnasta, sitä ohuempaa ilma on tehden ilmanvastuksen pallolle pienemmäksi. Aurinko voi monesti häikäistä pelaajaa silmiin, mutta näitä tapauksia ei voi tietää kunnolla etukäteen. Tuulella on ehkä suurin yksittäinen merkitys, mikä sääolosuhteilla voi olla pelaajiin. Palloralleissa se tuottaa yleensä enemmän vaikeuksia pelaajille, jotka lyövät ilman kierrettä. Pallon syötössä pelaajat heittävät pallon ilmaan vaihtelevilla korkeuksilla. Luonnollisesti mitä korkeammalle pallo nousee, sitä enemmän kova tuuli vaikuttaa siihen. Tuuli voi sotkea monen pelaajan syöttöpeliä ja tällaisissa olosuhteissa vedonlyöjä on aina vahvemmilla, mitä tarkempi tieto hänellä on pelaajasta. Tiettyä vakiota ei ole miten tuuli tai muut sääolosuhteet vaikuttavat tiettyyn pelaajatyyppiin vaan kaikki on lähinnä yksilökohtaista.

Pelaajien tunteminen tennisvedonlyönnissä

Parissa kohdassa on jo mainittu kuinka tärkeää pelaajien tunteminen on. Peleistä on saatavilla tilastoja, mutta se ei kerro pelaajien pelitavasta tai tyylistä mitään. Mikä on vedonlyöjälle tärkeää. Tennisvedonlyöjän kannattaa katsoa otteluita mahdollisimman paljon ja tehdä muistiinpanoja eri pelaajista. Minkälaisia lyöntejä pelaaja suosii, mikä vaikuttaa olevan heikkous, minkälainen pelaajan syöttö on, miten pelaaja liikkuu ja niin edelleen. Moni vedonlyöntiyhtiö tarjoaa nykyään streamina otteluita, joita voi katsoa omalta tietokoneeltaan. Toiset turnaukset tarjoavat streamin mahdollisuuden omilla kotisivuillaankin. Monilla foorumeillakin jaetaan linkkejä, joista voi nähdä oman pelaajansa pelaavan. Lyhyesti sanottuna tennistä on turha pelata pelkästään tilastojen valossa, koska samantapaiset tilastot omaavilla pelaajilla voi olla täysin erilaiset pelityylit, vahvuudet ja heikkoudet. Joten pelaajien tuntemisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa.

Tilastoilla on myös tärkeä osansa, koska on esimerkiksi iso ero syöttääkö pelaaja ykkössyöttönsä ruutuun 40% vai 60% tarkkuudella. Toisaalta tenniksessä pelaajat taktikoivat, eivätkä yritä aina täysillä pelin kaikissa vaiheissa, mikä vääristää tilastoja.

Syöttö ja syötön palautus

Hyvässä syötössä on tarpeeksi voimaa takana ja siinä on tarkkuutta. Syötön voimasta saa käsityksen tilastoista, missä syötön keski- ja huippunopeus mainitaan. Turnauksien tilastoissa syötön nopeus ilmoitetaan vain Grand Slam turnauksissa. Peleissä syöttöjen nopeudet ja keskinopeudet näytetään statistiikkana. Hyvän syötön ei tarvitse olla aina läpisyöttö jos se saa vastustaja tarpeeksi pois tasapainosta, jolloin hyökkäävä pelaaja pystyy toisella hyökkäyslyönnillään päättämään pelin. Tarkkuutta on kahdenlaista. Ensimmäinen on saada pallo osumaan mahdollisimman lähelle syöttöruudun rajoja ja toinen tarkkuus saada pallo pysymään syöttörajojen sisäpuolella. Hyvästä ykkössyötöstä ei ole kauheasti apua jos pelaaja joutuu turvautumaan kakkossyöttöihin. Kakkossyötöissä on aina riski kaksoisvirheeseen, joten pelaajat pelaavat ne usein varmoina syöttöinä kenttään pienemmällä voimalla ja ovat onnistuessaan huomattavasti helpompi palauttaa.