Tuokaa nyt se urheilu takaisin!

7. päivä menossa urheilukaranteenia.

Liigat suljettu. Ihmiset alkaneet sosiaaliseen kanssakäymiseen kodeissaan. Puoliso on tullut tutuksi: ”Onko meillä imuri” päivityksiä satelee. Rahat säästyvät urheiluvedonlyönnissä. Ihmiset menevät ulos ja viettävät aikaa perheidensä kanssa.

Tässä muutamia poimintoja miten radikaalisti urheilukaranteeni on maailmaan vaikuttanut.

Itse puolestaan otin aikaan tutkiessani, että miten mikäkin liiga sitten jatkuu. Suurimmat odotukset itselläni on tietenkin NHL puolesta, että tuo kannu ei jäisi jakamatta tänä vuonna. Stanley cup on jaettu vuosittain vuodesta 1915 lähtien (ennen tätä challenge cup) ja tuo pokaali on ainoastaan jäänyt jakamatta vuonna 1919 Espanjantaudin takia, influenssa epidemia tuokin.

Eilen uutisoitiin, että nimetön Ottawa Senatorsin pelaaja on saanut Covid-19 tartunnan ja koko joukkue on karanteenissa. Tänään uutisoitiin että tartuntoja joukkueessa olisi enemmän kuin yksi kappale, ja tartunta olisi tullut Sensin Kalifornian kiertueelta.

Myöhemmin päivällä NHL vilautti ehdotusta, että pudotuspelit pelattaisiin elo-syykuussa ja kausi käynnistyisi vasta marraskuussa. Myöskin on ehdoteltu konferenssien välistä erilaista pudotuspelimittelöä, jossa konferenssin voittaja ratkaistaisiin 12 joukkueen kesken turnausmuodossa, kaikkien pelaten kaikkia vastaan. Mutta innolla jään odottamaan.

KHL puolelta en odota enää mitään. Maku meni totaalisesti jahkailuun siinä, että urheilijoiden terveys on toissijainen asia, kunhan mestaruus jaetaan ja se jää varmasti Venäjälle. Ja joukkueet ketkä vetäytyvät maailmanlaajuiseen pandemiaan vedoten, haukutaan ja puhutaan liigasta sulkemisella. Tässä huomaamme hyvin miten öljyrahan määräävä liiga pitää kurin edelleen Neuvostoliiton aikakaudella, eikä ota diktaattorimaisesti muita huomioon.

Liiga puolestaan jakoi eilen runkosarjan palkinnot ja runkosarjan voittajaksi kruunattiin Oulun Kärpät ja he kuittasivat Harri Linblad muistopalkinnon, Kärpät keräsi 127 pistettä 59 pelatussa ottelussa. Lukko oli toinen 59 pelatulla pelillä ja 118 pisteelä kolmanneksi kruunattiin Tappara 60 pelatulla ottelulla ja 60 pisteellä. Suomen mestaruus on jäänyt jakamatta Suomessa vuosina 1930,1940 , 1942 ja 1944 tuolloin liiga oli kuitenkin SM-Sarja, Kanada malja jaettu vuodesta 1975.

Muutama sananen vielä karanteenista. Tilanne on kärjistynyt siihen, että mikä tahansa urheilu kelpaa tällä hetkellä, vaikka se olisi kuinka tylsää. Huomannut loistavasti, miten urheilusta tulee päiväkohtaista rutiinia, joka alkaa aina, joko aamulla Kalifornian pelin katsomisesta tai sitten tulosten selailusta edelliseltä yöltä, tämän jälkeen uusi päivä joka alkaa kulminoitumisen illan liigakiekosta. Parhaassa tapauksessa illan vielä kruunaa NHL primetime ottelu, sitten nopeasti vilkaisu Euroopan jalkapallotuloksiin ja sitä kautta yleensä alkaa olla urheilupäivä paketissa.

Onhan tämä nyt hirveä tilanne, mutta vaikka ihmisten hyvinvointi on aina ensisijalla ja nostan hattua koko urheilumaailmankaikkeudelle, miten hyvin mukana ovat tässä yhteisessä turvallisuus-asiassa ,jossa minimoidaan tartunnat ja tehdään oma osa yhteiskunnan hyvinvoinnista.

Pl. Venäläiset, hyi hävetkää.

Huudan silti iltaisin kuuta ”Bring back sports”!

@urheilunurkka

19.3.2020

artikkelikuvan tarjosi Hooked up Hockey magazine