NHL vedonlyöntiopas

Jääkiekko on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Suosituin sarja jääkiekossa on puolestaan Pohjois-Amerikassa pelattava NHL eli National Hockey League. NHL-kausi huipentuu Stanley Cup finaaleihin, jotka tavoittavat jääkiekon ystäviä ympäri maailmaa.

NHL perustettiin vuonna 1917, mutta tuolloin pelaamassa oli vain viisi joukkuetta – näistä viidestä aktiivisena ovat pysyneet Montreal Canadiens ja Ottawa Senators. Tätä nykyä joukkueita on jopa 31, joista uusin tulokas on Vegas Golden Knights, joka jo ensimmäisellä kaudella ylsi aina Stanley Cup finaaliin asti.

NHL on jääkiekon ammattilaissarja, josta löytyy käytännössä maailman parhaat pelaajat. Jääkiekko tunnetaan nopeatempoisena lajina, ja tämä luokin paljon pelitilanteita ja kontakteja. Lisäksi NHL-ottelut pelataan pienemmässä kaukalossa, mitä Euroopassa on totuttu, ja tämän vuoksi myös maaliodottama on runsaampi, mitä Euroopan jääkiekkoliigoissa.

Huomioitavaa NHL-vedonlyönnissä

Vedonlyöjälle NHL-vedonlyönti voi olla haastavaa. Vaikka ennakkosuosikit pitävätkin hyvin, niin yllätyksiä tulee. NHL:stä kerätään kuitenkin uskomaton määrä dataa ja tämän lisäksi kokoonpanomuutoksista tiedotetaan todella aktiivisesti. Maalivahdit ovat yksi avaintekijä kokoonpanomuutoksissa, joten tämä on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka tulee tarkastaa ennen vedon asettamista.

Tilastollisia tekijöitä on myös varsin paljon, mutta pelkän sarjataulukon tuijottaminen on turhaa. Pelivire eli kunto merkkaa jonkin verran, mutta myös joukkueiden pelilliset tekijät sekä taktiikat ovat suuressa roolissa, sillä tietyntyyppiset joukkueet pärjäävät tietynlaisia joukkueita vastaan paremmin – tämä pätee myös toisinpäin.

Edelliset ottelut, nykyinen vire

Tilastot kertovat mustaa valkoisella joukkueen menestyksestä. Sarjataulukko antaa koko kauden kuvan, mutta esimerkiksi kuntopuntari ja edelliset ottelut kertovat paljon siitä, miten maalinteko on onnistunut ja paljonko on omissa soinut. Tämän lisäksi kannattaa tarkastaa myös laukaustilastoja, sillä huonoa tuuria ja maalivahtien tähtisuorituksia nähdään kauden aikana jonkin verran.

Koti- ja vierastilastot

Osa joukkueista pelaa paremmin vieraissa – tätä ei ehkä ihan heti uskoisi, mutta näin se vaan on. Koti- ja vierastilastot kannattaa ottaa huomioon samaan tapaan kuin muutkin tilastot. Tämän lisäksi lepoetu saattaa olla jommallakummalla joukkueella, vaikka molemmat olisivatkin pelanneet edellisen ottelun samana päivänä – Pohjois-Amerikassa matkat ovat huomattavasti pidempiä kuin Euroopassa.

Kuntopuntari

Kuntopuntari antaa osviittaa siitä, miten hyvin joukkue on viimeisimmissä otteluissa pärjännyt. Pelkkään kuntopuntariin ei voi kuitenkaan sokeasti luottaa, sillä vastustajia ei kyseisestä taulukosta kuitenkaan näe eikä mitään muutakaan olennaista dataa saa selville.

Ylivoima- ja alivoimatehokkuus

Jääkiekon yksi hienoimmista tilastoista on ylivoima- ja alivoimatehokkuus. Tämä merkkaa kauden aikana todella paljon, sillä tehokas ylivoima tuottaa monesti myös erinomaisia tuloksia. Sen sijaan huono alivoimapelaaminen näkyy karulla tapaa tilastoissa. Tässä on yksi tärkeimmistä tilastoista, joka kannattaa painaa mieleen, sillä NHL:ssä pelitilanteita ja kontakteja on paljon, ja tämä johtaa myös jäähyminuuttien lisääntymiseen.

Kokoonpanot ja poissaolot

Kokoonpanot ja poissaolot on varmasti melko selkeä aihealue. Vaikka kyseessä onkin joukkuelaji, niin jokaisella pelaajalla on oma vastuualueensa – paikkaaja ei välttämättä ole yhtä hyvä, mitä normaalisti aloittava pelaaja on. Joukkueelta voi puuttua ykköstykki, pelinrakentaja tai vaikka ykkösmaalivahti. Tämä johtaa siihen, että joukkueen tehokkuus saattaa laskea jollain osa-alueella, ja se vaikuttaa myös ottelun lopputulokseen pelillisten tekijöiden seurauksena.

Asiaa live-vedonlyönnistä

Live-vedonlyönti on aivan oma lukunsa, mutta kaikki ennakkomateriaali on jo tiedossa. Kokoonpanot ja tilastot on tutkailtu ennen ottelua, joten live-vedonlyönnissä joutuu vain konkreettisesti katsoa ottelua ja seurata esimerkiksi momentumin vaihdoksia tai mahdollisia jäähyjä. Live-vedonlyönti voi olla omanlainen kultakaivos, kun homma alkaa olla hanskassa, mutta hätäiset ratkaisut johtavat usein tappioputkeen, jolle ei meinaa tulla loppua. Livessä pääset paremmin kärryille ottelun tapahtumista, ja pystyt paremmin myös ennakoimaan tulevaa, sillä näet sen, kuka tahtia lyö.

NHL vedonlyöntimuodot

1X2 – 3-way moneyline

Kaikista perinteisin kohde on 3-way moneyline, jossa veikataan voittajaa tai tasapeliä. Kertoimet eroavat toisistaan varsin paljon, sillä joukkueiden tasoerot ovat välillä melko suuria.

Moneyline

Tämä on yksinkertaisin pelimuoto. Moneyline-vedoissa veikataan lopullista voittajaa eli mukaanlukien jatkoaika sekä rangaistuslaukaukset.

Handicap

Handicap eli tasoitusveto. Voit antaa joukkueelle tasoitusta esimerkiksi pelaamalla -1,5 maalia, jolloin valitsemasi joukkueen tulee voittaa vähintään kahdella maalilla. Vaihtoehtoisesti voit antaa tasoitusta toiselle joukkueelle +1,5, jolloin vastustaja ei saa voittaa yli maalin erolla.

Ottelun maalimäärä yli/alle

Ottelun maalimäärää voi myös veikata. Vedonlyöntisivusto tarjoaa sinulle Total-linjan, ja sinä voit veikata tuleeko ottelussa esimerkiksi yli 5,5 maalia vai alle 5,5 maalia.

Joukkueen maalimäärä yli/alle

Myös yksittäisen joukkueen maalimääriä voi veikata samaan tapaan kuin koko ottelun maalimäärää. Tämä voi olla varsin viisasta, mikäli toisen joukkueen maalintekotehokkuus on heikompaa.

Erikoisvedot ja pelaajavedot

NHL vedonlyöntikohteista löytyy myös paljon erikoisvetoja ja pelaajavetoja. Voit veikata esimerkiksi pelaajan laukauksien määrää maalia kohti, pelaajan pistemäärää ottelussa ja tekeekö pelaaja maalin ottelussa vai ei.

Näiden lisäksi erikoisvedoista löytyy myös Scorecast– ja Wincast-vedot. Scorecast-vedoissa veikataan maalintekijää ja ottelun lopputulosta tulosvetomuodossa – esimerkiksi Alexander Ovechkin tekee maalin, ja ottelu päättyy 4-1. Wincast-vedoissa veikataan maalintekijää ja ottelun lopputulosta vaihtoehdoin 1X2 – esimerkiksi Mikko Rantanen tekee maalin, ja ottelu päättyy tasapeliin.