MLB vedonlyöntiopas

Tämä opas on tarkoitettu opastamaan baseball-vedonlyönnin perusteisiin ja ymmärtämään lajin hienous betsauksessa. Mikään peli ei ole ennalta pelattu ja muuttujia on paljon. Ainoa laji, mikä on sidoksissa yksittäiseen tekijään: Syöttäjään. Eri strategioita on monia. En käy niitä läpi, mikä olisi paras vaihtoehto. Se pitää lukijan oppia löytämään itse. Tilastoja tutkimalla löytyy kyllä kaikki oleellinen koko sarjasta. Aito rakkaus lajiin ja vedonlyöntiin on edellytys, lajin sisäistämiseen. MLB on ehkä ainoita lajeja maailmassa, mihin ei voi laittaa betsiä, tutkimatta etukäteen tilastoja. Alkakoon matka.                                           

Ymmärrä jenkkilajien dynamiikka ja kuinka sarjat toimii

Euroopassa suurien seurojen perinteet edellyttävät menestystä ja rikkaiden seurojen pelaajabudjetit ovat 2/3-osaa vuosimenoista. Ainoastaan ostamalla parhaimmat ja kalleimmat pelaajat, saadaan menestystä vuosittain ja eurokenttien pelipaikat ovat ehdoton edellytys. Niinpäollen isot on suuria ja menestyvät, ja pienet seurat eivät saa samanlaisia mahdollisuuksia menestymiseen. Rahaa ei ole riittävästi pelaajahankintoihin ja sitäkautta menestyminen eurokentillä ei ole realistista. Raha ratkaisee. Muutamat isot seurat monopolisoivat kaikkia euroopan sarjoja vuosi vuoden jälkeen.

Jenkkilajeissa taas on ollut aina varausjärjestelmä DRAFT, missä yliopistopelaajat pääsevät varauslistoille. Se joka takaa sarjoista tasaisemmat. Heikoimmin menestyneet seurat saavat varaustilaisuudessa ensimmäiset valintavuorot, jolloin tulevaisuudenlupaukset varataan ensimmäisillä kierroksilla. Kun he aikanaan kehittyvät superstaroiksi, joukkueiden tasoerot pikkuhiljaa tasoittuvat.

Esimerkiksi vuoden 2000 jälkeen MLB:n on voittanut 10 eri seuraa. Kun taas La Ligassa voittajia on vain neljä!! Eli, edellisen kauden voittaja ei olekaan baseballissa enää niin suuri voittajasuosikki seuraavana kautena, kuin euroliigoissa.

Vedonlyöntitoimiston valinta

Hommaa bookkeri, minkä palautusprosentti on vähintään 90% Mielellään yli. Muuten menetät joka betsillä rahaa, pitkässä juoksussa. Suosittelemme tekemään tilin mahdollisimman monelle listaamistamme vedonlyöntisivuista, jotta voit olla varma että pelaat aina parhainta kerrointa. Kaikki toimistomme tarjoavat luotettavasti yli 90% palautusta baseballiin.

RUN LINE (RL)

Run line (tasoitusveto) on normaalisti -1.5/+1.5 jommalle kummalle joukkueelle. Suosikki lähtee takamatkalta peliin, altavastaaja etumatkalta. Tällöin suosikin pitää voittaa kahdella juoksulla. Altavastaajalle riittää jopa yhden juoksun häviö.

TOTALS  (O/U) / TEAM TOTALS (TT O/U)

Juoksujen yhteismäärät koko ottelussa tai joukkueen juoksut ottelussa. Bookkeri antaa linen, odotusarvon, josta veikataan, meneekö sen yli vai ali.

MONEYLINE (ML)

Suora voittajaveto, jossa ei ole tasurimahdollisuutta. Yleisin pelimuoto baseballissa. Veikkaat ainoastaan ottelun voittajaa, mahdollisten lisävuorojen jälkeen.

5-INNING LINES (5-INN)

Ensimmäiset 5-sisävuoroa pelaaminen. Pelaat ns.puoliaikatulosta. Jos joukkueen ässä aloittaa syöttämisen, mutta joukkueen bullpen ei ole vakuuttava tai on paljon loukkaantumisia, on tämä kohde hyvä pelimuoto. Silloin ei ole riskiä, että vetosi menee pieleen, relieverin mokatessa.

Pelaat siis ainoastaan ykkössyöttäjän onnistumista vastaan. Tässä on myös hyvä tilanne pelata total underia tai altavastaajan Team Total underia.

Pelistrategia haltuun

”Voit voittaa yli 60% peleistäsi ja silti nähdä, kuinka rolli hupenee, jos et ole varovainen ja kurinalainen”

ÄLÄ pelaa alle 1.60 kertoimia missään olosuhteissa. Ne eivät pitkässä juoksussa ole kannattavia baseballissa. Koita etsiä kohteesta jotain muuta, joka antaa paremmat ennakko-odotukset.

Surkeinkin jengi voittaa kauden aikana keskimäärin 35% peleistä ja parhaat kärkijengit häväivät samassa suhteessa. Muissa jenkkisarjoissa pelien määrät rajataan 82:een, mutta MLB:ssä pelataan 162 ottelua kauden aikana. Siihen mahtuu paljon erilaisia tekijöitä. Keskittyminen, väsymys, vieraskiertue, aamu/ilta-pelit,  tuplapelit yms…

Vertaillaanpa lajeja keskenään ja voittoprosentteja esimerkkikaudelta:

NFL Carolina Panthers voitti 15-1 peliä 93.8% peleistä. Huonoimmat NFL-joukkueet oli 3-13 (Cleveland ja Tennessee) voittoprosentti ainoastaan 18.8% peleistä.

NBA:ssa Golden State vei 73-9, voittamalla 89.0% peleistä. Huonoimmat NBA-joukkueet Philadelphia 76ers voitti 10-72, voittamalla ainoastaan 12.2% peleistä.

NCAAB Kansas vei 30-4 voittamalla 88.2% peleistä. Huonoin jengi Chicago State vain 4-28 voittoa  12.5% peleistä.

Chigaco White Sox 103-58 pelit,eli 64.0% voittoprosentti kaikista peleistä. Minnesota Twins 59-103 vain voitot eli 36.4% kaikista peleistä

LAJI                PARAS           HUONOIN

NFL                93.8&              18.8%

NBA               89.0%              12.2%

NCAAB          88.2%              12.5%

NCAAF          93.3%              0.00%

MLB               64.0%             36.4%

Huomaatteko suuren eron muissa lajeissa,verrattuna baseballiin? Jopa paras baseball-joukkue häviää 36% kauden peleistä ja huonoinkin voittaa yli joka kolmanneksen. Hyvät joukkueet häviävät huonoille. Päivän kunto ratkaisee monissa otteluissa. Aloita kausi varovaisesti tunnustellen. Kautta ei voi voittaa huhtikuussa, mutta rollin voi hävitä. MLB-betsaus on maratoni, ei sprintti. Yleensä parhaimmat voitot löytyy oikein ajoitetuista underdog-peleistä.

Syöttöpelin tärkeys

Mlb-cappauksessa syöttäjien scouttauksesta on tullut yhtä tärkeää kuin vaikka hampaiden pesusta. Teet sen joka ilta. Sille on syy, miksi aloittavan syöttäjän nimi on listattuna heti kertoimien viereen. Baseballista ei löydy yhtään yksittäistä pelaajaa kentältä, kuka voisi vaikuttaa enemmän pelin ja ennenkaikkea kertoimien kulkuun.

Aloittava syöttäjä syöttäää tänä päivänä noin 6-7 sisävuoroa ja päivän kunto monesti ratkaisee, koska syöttäjä vaihdetaan pois ja sisään kutsutaan Relieveri. Keskimäärin siis kolmannes ottelusta jää BULLPENIN, vaihtopenkin harteille. Bullpenillä on todella suuri merkitys joukkeen menestykseen. JOS joukkueella ei ole laadukasta bullpeniä, saattaa monta peliä kääntyä johtoasemasta tappioksi, viimeisten vuoroparien aikana. Tarkkaile tilastoja, kuinka vaihtopenkki pärjää. Varsinkin vähäjuoksuisissa otteluissa. Yksi huono syöttövuoro voi kääntää parilla juoksulla koko ottelun.

Tarkkaile aloittavia syöttäjiä.

Jokaisella joukkueella on viisi aloittavaa syöttäjää, jotka kierrättää rotaatiota tasaisesti. Jokainen syöttäjä siis syöttää viiden päivän välein. Eri syöttäjillä on erilaiset ominaisuudet, hyvyydet ja heikkoudet. Syöttötapoja on monia ja eri syöttöihin erikoistuneet spesialistit ei pärjää tietyissä syötöissä kuten ykkösaseessaan. Nopeudet vaihtelee laakapommista kierresyöttöihin valtavasti.

Kauden edetessä alkaa tilastot muodostua isommasta otannasta ja pikkuhiljaa viretila ja kesätreenin tulos alkaa näkyä.

Syöttäjät ovat joko oikeakätisiä tai vasureita. Suurin osa on oikeakätisiä. Vasureita kutsutaan erillisellä lempinimellä SOUTHPAW. Southpaw on hyvä ase, oikeakätisiä lyöjiä vastaan, kierre- ja pudotussyötöissä. Jos joukkueessa on monta oikeakätistä lyöjää, ne monesti menestyy huomattavasti heikommin Southpaw:ta vastaan, kuin oikeakätistä vastaan. Lisäksi oikeakätiselle, on vaikeampaa lyödä vasuriin, kuin oikeaan, kun kierteet tulevat päin.

Kuka pelaa – kuka ei

Kausi on pitkä ja joukkueen ykköspelaajat huilaavat myös ajoittain. Keskimäärin joka 5-7. peli. Tarkkaile avauskokoonpanoja, onko joukkueen kunnariässä avauksessa. Tai joukkueen paras etenijä. Näillä yksittäisillä pelaajilla on sisävuorossa iso merkitys joukkueen taktiikkaan. Varsinkin edellisillan jälkeinen päiväpeli saattaa tuoda isoja muutoksia kokoonpanoihin. Avauskokoonpanoja löytyy monilta mlb-saiteilta.

Mene puolustus edellä

Puolustustilastoja hyvin usein vähätellään, koska yksittäiset suuret tekijät löytyvät muualta. Tosiasia on kuitenkin että sisäpelaaminen (fielding) on iso osa joukkueen menestystä. Joukkue, joka tekee vähiten virheitä ulkovuorollaan, yleensä voittaa enemmän kuin häviää. Se ei yksinkertaisemmaksi muutu.

Tarkkaile myöskin putkia. Jokaiselle joukkueelle tulee kauden aikana sekä kuumia että kylmiä jaksoja. Pitkiä voitto- ja häviöputkia. Se heijastuu suoraan mentaaliin ja kuuma joukkue on henkisesti aallonharjalla. Itseluottamus huipussaan. Pelaajat uskoo ja luottaa tekemiseensä ja voittoja tulee. Häviöputkessa mieliala tippuu ja itsetunto heikkenee, jos mikään ei tunnu onnistuakseen. Joskus se vaatii jonkin pienen onnenkantamoisen tai sattuman, kääntääkseen kurssin toiseen suuntaan.

Tilastot avainasemassa

Ootko hardcore lätkäfani? Futisfani? Varmaan seuraat tilastoja, lempijoukkueen uutisia. Tee sama baseballiin. Hanki lempijoukkue, opettele siitä kaikki. Miten ne pelaa ketäkin vastaan. Mitkä ovat vastustajien heikkoudet, lyömäaseet. Kuka on vaarallinen lyöjä, kullekkin syöttäjälle. Kuinka joukkueet pelaa vieraissa, b2b… Kaikki tieto on plussaa ja palvelee tulevaisuutta.

+EV / Expected Value (Odotusarvo)

Etsi valueta, positiivista odotusarvoa ottelusta/kohteesta. Urheiluvedonlyönnin tärkein oppi: ÄLÄ PELAA NEGATIIVISTA ODOTUSARVOA

Eritoten runkosarjassa löytyy helpommin valueta, kun sarja on pitkä ja kertointenasettelijat laskevat ennakkokertoimia joukkueille. Jotkut joukkueet vaan ovat maineeltaan muita isompia ja kotijoukkueena saavat suhteellisen matalat kertoimet. Underdogi vieraana voi olla paikallisvastustaja tai divisioonavastus, joilla on kiihkeämmät Rivarlyt suosikkia vastaan ja voivat tilastojen valossa sopia paremmin heitä vastaan, kuin moni muu sarjan joukkue. Lähihistorian tilastot voivat puoltaa altavastaajaa tai altavastaajan syöttäjä on ollut tilastojen valossa vaikea syöttäjä ennakkosuosikin ykköspyssyille.

Laske omat odotusarvot tulokselle ja vertaile niitä kertoimiin. Jos omat arviosi lopputulemasta on prosentuaalisesti isompi, kuin kertoimet antaa ymmärtää. On kohde positiivinen odotusarvo, eli +EV ja näinollen erittäin pelattava.

Altavastaajat baseballissa

Pelaaminen altavastaajaa, isoa vieraskerrointa ja isoa yllättäjää, on ihmisluonteen eräs piirre, mikä saa aikaan isoa voitontunnetta osuessaan. Jes,mä haistoin tän! Tämän sanottuani, sanon vaan, että pitkässä juoksussa vain ja ainoastaan altavastaajia pelaamalla, ei rahoille pääse. Päinvastoin. Satavarmasti häviää koko rollinsa.

Välillä underdogien pelaaminen sitävastoin on todella tuottoisaa. Kausi on pitkä. Tulee loukkaantumisia, joukkueet odottaa tähtipelaajan paluuta, huono joukkue vaihtaa    valmentajaa ja joukkue löytää uuden pelikirjan kautta nosteen, kauden edetessä veteraanipelaajat alkaa löytää oman tasonsa ja pleijareita kohden mennessä, jopa nousta uudelle tasolle. Jos löydät merkit muutoksista, ottelun kulusta, jotka saavat omat arviot nostamaan dogin esille, niin silloin +EV peli on oikeutettu.

Jos katsellaan viiden edellisen kauden voittoja suosikin ja altavastaajan tuloksissa:

Suosikit:          7,430-5,543 (57.3%) keskiarvokerroin = 1.71
Underdogit:     4,713-6,600 (41.7%)  keskiarvokerroin = 2.34

Suosikkia pelaamalla onnistumalla 57.3%  keskiarvokertoimella 1.71 saa aikaan +-0 tuloksen. Koko 5 kautta omillaan, vaikka yli puolet kohteista oikein! Kun taas vastaavasti vain 41.7% osumalla dogeja keskiarvokertoimella 2.37 jäät jo voitolle.

Näät hyvin, kuinka keskittymällä tarkasti valittuihin altavastaajiin, ei osumaprosentin tarvitse olla niin korkea, saavuttaakseen tuloksia. 50% dogivoitoista nostaa voitot korkealle.

Tarkastellaan muutamaa erilaista tilannetta, milloin altavastaajan pelaaminen on suotavaa

Huhtikuun underdogit

Yksi suosikeista on pelata underdogeja kauden alussa, kun kertointenlaskijat ovat vielä etsimässä kerroinrajoja eri joukkueille. Uusien kokoonpanojen muutokset edelliskauteen ei anna oikeaa kuvaa voimasuhteista. Tämä on ainoa kerta kaudesta, kun kaikki 30 joukkuetta ovat ns. samalla viivalla.

Kun kesäkuu koittaa, niin jokaisella meistä on jo jonkinlainen kuva voimasuhteista ja kuka on onnistunut talvihankinnoissa,vahvistamaan joukkuetta. Hyvät joukkueet eivät saa enää kesäkuussa samanlaista kerroinetua kuin alkukaudesta. Myöskin huonot joukkueet pelaavat paremmin kauden alussa, kun joukkueen terveystilanne ja vire on vielä hyvä. Vähäiset joukkueen huippupelaajat loukkaantuvat      kauden edetessä ja korvaajien laatu ei ole samaa tasoa ja koko joukkue tippuu keskikastin alapuolelle.

Yli 10 vuoden aikana, altavastaajat on huhtikuussa voittosuhteella 1521-1894. Mikä tarkoittaa 44.5% voittoprosenttia, keskiarvokertoimen ollessa 2.31. Se kun   muunnetaan     1.4% ROI:ksi (Return Of Investment =voittosuhde panostukseen), tarkoittaa       4.7K€ voittoa, 100€ panostuksella. Noin puoli       kiloa voittoa, joka huhtikuu, pelkästään dogeja pelaamalla sokeasti!

Lisäksi eniten onnistunein tilanne syntyy, kun altavastaaja on hävinnyt kyseisen sarjan 2 edellistä peliä. Kauden 2016 systeemi kolmannen pelin voittoon antaa 106-109 (49.3%) keskiarvokertoimella 2.43 antaen maukkaan ROI:n +18.3%.

Bookkerit tiputtavat suosikin kerrointa naurettavan paljon, kun ovat voittaneet 2 edellistä kohtaamista, samassa sarjassa.

Divisioonan altavastaajat

Ei ole epäilyskään, etteikö divisioonan sisäiset ottelut sytyttäisi kovempaan taisteluun samoista playoff-paikoista. Lähes puolet, eli 76 ottelua, pelataan oman divisioonan joukkueita vastaan. Vuodesta toiseen tapahtuneet kohtaamiset saa joukkueet tuntemaan toisensa, vierasstadionit eivät ole outoja paikkoja, useimmin kohdatessa vastustajan tärkeimmät pelaajat ovat tiedossa. Niiden heikkoudet tiedetään yms.

Siksi viime kausien tilastot osoittavat, että lievästi altavastaajana ollut, tuttu vastustaja on voittanut lähes puolet kohtaamisista. Yli 2.10 kertoimella löytyy hyviä ennakko-odotukseltaan olevia kohteita.

Altavastaaja kotona kun palaa kiertueelta

Vieraskiertueet on henkisesti raskaita, varsinkin perheellisille. Toki he ovat ammattilaisia,mutta oltuaan 7-10 päivää poissa kotoa, kotiinpalaminen antaa ison henkiseen latauksen ja boostin. Nähdä perhettä ja kavereita, kutsua heidät otteluun, nukkua omassa sängyssä. Nämä asiat näkyy kentällä, siinä ensimmäisessä, paluun jälkeisessä ottelussa.

Kotijoukkueen fanit ovat joutuneet odottamaan 7-10päivää, että pääsevät taas kannustamaan omaa joukkuetta, osallistumaan koko perheen tapahtumaan ja nähdäkseen idolinsa. Se vastaanotto ja kannatus antaa koko joukkueelle myös ison lisälatauksen.

Altavastaaja vieraissa ja tasoitusveto

Koska baseballin säännöissä, kotijoukkue pelaa viimeisen sisävuoron, se antaa mahdollisuuden vierastasoituksen pelaamiseen. Dogin saadessa hyvällä kertoimella RL +1.5 eteen, se kannattaa tietyissä tilanteissa hyödyntää. Kotijoukkueen johtaessa vain yhdellä juoksulla, 9.vuoroparin lopulla, jää heidän viimeinen sisävuoro pelaamatta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vähäjuoksuinen ennakko-odotus ja kotijoukkueen suosikkiasetelma voidaan hyödyntää, pelaamalla vierasdogia tasoituksella.

Muutenkin kotijoukkueen tasoitusta olisi syytä välttää, juuri samaisesta syystä. Kahden juoksun voittotavoite voi kariutua juuri siihen. Älä siis korosta liian pienikertoimista kotivoittoa, lisäämällä se RL-vedoksi!!

Loppusanat

Kun löydät rutiinin tutkia tilastot, syöttäjien ja lyöjien kohtaamiset, osumaprosentit, viimeisen 14vrk:n kunnon, juoksumäärät, ERA (Earned Runs at Bat)/
WHIP,(walks+hits per inning) niin pikkuhiljaa kehityt baseball-cappaajana ja huomaat lajin hienouden, sen tuottoisuuden.

Jos tämä opas antaa edes yhdelle lukijalle tietotaitoa, tuottoisampaan vedonlyöntiin ja uuden oppimiseen, on se tehnyt tehtävänsä.

Pelionnea kaikille ja hauskoja hetkiä Baseballin parissa.