Pitkäveto – Seitsemän käskyä pitkävetoharrastajalle

Pitkäveto on joillekin harrastus, joillekin ammatti. Suurimmalla osalla suomalaisista pitkävetokohteet laitetaan perinteisillä Veikkauksen paperilapuilla, joita täytellään kioskilla innoissaan. Pitkäveto on kuitenkin raaka maailma pelaajalle, sillä vain 1% pelaajista onnistuu pitkässä juoksussa voitolliseen toimintaan. Vaikka tuntuu, että itse saattaakin tietää muita enemmän vaikkapa NHL:stä, ei pitkävedossa voi lähteä soitellen sotaan. Pitkävetokertoimet ovat maailman parhaiden todennäköisyyslaskijoiden tekemiä, joista vedonvälittäjä ottaa oman osuutensa pois. Tämä takaa sen, että vedonlyönnissä menestyvät vain ne jotka jaksavat painaa armottomasti töitä menestyksen eteen, eikä ilmaisia lounaita tarjota kenellekään.

Pitkäveto neuvot

Onkin tärkeää tiedostaa tiettyjä asioita ennen kuin pitkävetokohteita lähtee vakavammin lätkimään lapulle. Olemme koonneet aloittelevalle vedonlyöjälle kymmenen kohdan listan, joissa kerromme mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä kun harrastusta aloittaa.

Neuvot luettuasi pitkävetoon kannattaa käyttää meidän käyttäjiemme vedonlyöntivihjeet.

 

Perusta erillinen pelikassa ✔️

Yksi ehdottomista peruspilareista vakavampaan pitkävetoon alettaessa on elämiseen tarkoitettujen varojen ja pelikassan erottaminen toisistaan. Tili josta maksat laskut ja ostat ruokaa ei toimi hyvin lähteenä josta poimitaan rahat myös pelaamiseen. Yksi parhaista tavoista liikuttaa pelivaroja eri sivujen välillä on nettilompakkojen käyttäminen. Skrill ja Neteller tarjoavat talletusvaihtoehdon suurille osalle vedonvälittäjistä, ja yleensä myös kotiutukset ovat tilisiirtoa nopeampia. 

Mitä vakavammaksi homma menee, sitä vähemmän pelivaroja nostetaan pelikassasta pankkitilille. Fiksu vedonlyöjä sijoittaakin voittonsa takaisin pelikassaan, nimittäin jos voitollisen tuloksen tekeminen luonnistuu, kassan kasvu nopeutuu, mitä suurempi rahamäärä on kierrossa vedonlyöjän vedoissa.

Pelikassan ohessa kylkeen lisäämme ehdottomasti lähes itsestään selvän asian, nimittäin sen ettei yli varojen tule missään nimessä pelata. Ala vaatii panostusta rahallisesti, mutta arkielämästä ei missään nimessä pidä ottaa resursseja peleihin. Vaikkapa viikonlopun kaljarahojen vaihto pelisijoittamiseen on hyvä idea monella tapaa, mutta jos laskuja alkaa mennä rästiin, tai omaisuutta aletaan myymään, homma menee yli. Pelaa siis fiksusti, ja resurssien puitteissa ettei homma lähde täysin hanskasta. 

Opettele pitkävetoon sopiva panostusasteikko ✔️

Panostus on akilleen kantapää monelle vedonlyöjälle. Monta kertaa on tullut vastaan kohde joka tuntuu vain liian hyvältä ollakseen totta, ja siihen tekisi mieli tintata koko pelitilin saldo, ja vielä päällekin. Tämä ei kuitenkaan toimi, vaan voittava vedonlyöjä panostaa erittäin maltillisesti. Hyvä tapa panostukseen on arvioida kohde viiden tai kymmenen asteikolla, jossa suurin panos on 1-3% pelikassasta. Mutta mikä on tämän penninvenytyksen perusta? No, vedonlyönti ei ole pikajuoksua, se on maratoni. Pitkä juoksu on tärkeä fakta, jossa arvostettava tulos tehdään. Yksittäiset voitolliset viikot tai päivät eivät tarkoita yhtään mitään, vaan viivan päälle pyritään saamaan lukuja myös kun vetoja on kasassa tuhansia. Maltillinen ja fiksu panostus takaa sen, ettei kassa murene heikoimpina aikoina, joita tulee aivan jokaiselle betsaajalle tasaisin väliajoin. 

Panosten kokoa saa parhaiten kasvatettua panostamalla enemmän vetokassan suuruuteen, mikä tarkoittaa lähinnä sitä, että tulosta yritetään parantaa tarkemmilla arvioilla jotka helpottavat osuvien vetojen tarkkuutta. Myös talletukset pelikassaan toimivat, mutta ylipanostaminen kassaan nähden on tie turmioon. Myöskään vetäytyminen ei ole järkevää. Esimerkiksi jos saat isokertoimisen kohteen valtavaksi ylikertoimeksi ja panosarvion mukaan maksimivedoksi, ei matalasta todennäköisyydestä huolimatta kannata perääntyä tappiota pelätessä. 

Älä pelaa sarjoja joita et tunne ✔️

Pitkävedossa ei kanneta alkaa ahneeksi myöskään pelivalikoimassa. Moni muistaa ne ajat, kun ensimmäisille pitkävetolapuille sotkettiin Sm-liigaa, NHL:ää, Valioliigaa ja muita sarjoja keskenään.  Useiden sarjojen seuraaminen on hieno asia, ja se kasvattaa urheilutietämystä valtavasti. Toisinkuin sijoittamisessa, vedonlyönnissä paras taktiikka ei ole sarjojen osalta useaan koriin hajauttaminen. Lähes jokainen ammattivedonlyöjä hallitsee itse vain 1-2 sarjaa, jotka muodostavat vuoden aikana oman työkautensa. Asia erikseen on se, että ottaa lapulle muiden vahvuussarjoista vihjaamia kohteita, sillä niihin on yleensä käytetty huomattavasti enemmän tietotaitoa mm. analyysin teossa. Miksi tämä on sitten järkevin tapa toimia? On täysin selvää, että aika on rajallinen resurssi myös vedonlyönnissä, ja mikäli haluaa laadukkaan analyysin tehtyä yhdestä ottelusta, se vaatii rutkasti aikaa.

Mikäli sarja on vaikka NBA, otteluita on käytännössä joka yö. Tämä tarkoittaa pitkiä aikoja koneen ääressä, ja jos tulosta haluaa tehdä, on fokuksen oltava täysin siinä mitä on tekemässä. Tarkimmat otteluiden tutkinnat sisältävät niin paljon eri asioita, että aikaa voi mennä jopa tunteja. Voitollisen tuloksen tekemiseen vaaditaan tarkkaa työtä, ja jos joka lauantaina alkaa tutkimaan kuutta eri sarjaa kolmesta eri lajista, homma ei varmasti tule toimimaan. Sen takia on hyvä, että alalta löytyy paljon hyviä vihjaajia lajeihin, joiden valloittamiseen ei ole aikaa. Näin on mahdollista kerätä lisätuloa oman vahvuussarjan kylkeen. Jos kiinnostusta pelisijoittamiseen on, mutta arjen keskellä aikaa analyyseihin sun muihin ei ole, on kuitenkin apuna lukuisat vedonlyöntivihjaajat, ja jopa maksulliset vihjepalvelut. Tässä pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä yhtä kovatasoista tekijää kohden löytyy kymmenen tappiollista pelaajaa, jotka kalastelevat lukukertoja tai rahaa loppupeleissä häviäviä vihjeitä vastaan. Usein sanat kuten ”rahojen palautus” ja ”varma” ovat punaisia merkkejä, joista tunnistaa todennäköisen ketkun. Jos markkinoinnin välineenä toimii hienot kuvat kelloista ja autoista, on aika kääntyä muihin maisemiin.

Pitkävedossa ei kannata ylireagoida ✔️

Ylireagointi on yksi pahimmista virheistä, joita vedonlyöjät tekevät edelleen vuonna 2020. Koska pelissä on rahaa, isojakin summia, ovat tunnekuohut ymmärrettäviä, mutta ammattimainen tekijä osaa hillitä tunteensa ja uskoo pitkään juoksuun ja siihen, että oma tekeminen on tasokasta. Ylireagointia tavataan pääosin kahdessa eri tilanteessa. Voittaessa sekä hävitessä.

Monella, etenkin aloittelevalla vedonlyöjällä pitkävedosta voittaminen aiheuttaa yllättävän paljon harmeja. Adrenaliiniryöppy hienon voiton, ja jopa voittoputken jälkeen aiheuttaa ihmisaivoissa suuria tunteita, ja oma käytös voi hyvinkin muuttua betsien kohdalla. Tämä on pahin mitä voittamisesta voi aiheutua. Usein päälle kytkeytyy ”kuolematon” olo, jossa tuntuu että kaikki vedot osuvat, ja osaaminen vetojen saralla on erittäin kovaa tasoa. Näin ei kuitenkaan ole, ja se on fakta. Tunteiden hillitseminen on erittäin tärkeää, ja mielessä täytyy aina pitää yksi asia: Jokainen putki päättyy joskus. Kukaan ei ole kykenevä helppoon rahaan vedoissa, eikä edes jäämään loppupeleissä voitolle, mikäli panokset kasvavat ja kohteiden arviointi vähenee kun voittoja on ropissut taskuun hyvää tahtia.

Hävitessä tunteet ovat usein vielä vahvempia. Kukaan ei halua nähdä punaisia vetolappuja illasta toiseen, mutta vedonlyönti on pitkäjänteinen ala, jossa pärjää vain maltilla ja kovalla työllä. Suurin virhe minkä häviöputken keskellä on tehdä, on normaalin suunnitelman heittäminen romukoppaan, ja häviöiden jahtaaminen. On helppo ajatella, että kymmenen hävinnyttä vetoa veivät satasen, joka lähdetään hakemaan yhdellä vedolla takaisin. Ylipanostus astuu kuvaan, ja todennäköisesti lopputulos on erittäin ruma. On tärkeää, että koko ajan pysytään tarkassa suunnitelmassa, vaikkapa meidän sääntö #2:n malli (max.panos 1-3% kassasta). Tilttaaminen on etenkin satunnaisten vedonlyöjien keskuudessa yleistä, ja tarinat joissa on käynyt koko kasan lasauttaminen kaivoon tappioiden jahtauksessa, ovat hyvinkin yleisiä. 

Vertaile pitkävetokertoimia ✔️

Kerroinvertailu on erittäin tärkeää. Sitä voi verrata oikein hyvin kauppareissuun, jossa tarjolla useaa erilaista, mutta tismalleen samantasoista tuotetta. Tietysti silloin valitaan lompakolle mieluisin tuote. Sama oppi on fiksu pitää mielessä veikkauksessa. Vedonvälittäjien välillä on suuriakin eroja saman kohteen kertoimissa. Esimerkiksi kotimainen Veikkauksemme harvoin tarjoaa markkinatoppeja, eli markkinan parasta tarjolla olevaa kerrointa. Sen sijaan ne jäävät usein jopa markkinakeskiarvon alapuolelle. Onkin tärkeää aina valita kohde lapulle sen sivun valikoimasta, jossa saa parhaan kertoimen. Jos maksublokit häiritsevät, niin lue kuinka kiertää Maksublokit.comista

On kovin työteliästä kahlata lävitse joka ikinen sivusto sen takia, että mahdolliseen voittoon saisi hieman lisää euroja. Onneksemme netistä löytyy useita laadukkaita kerroinliikehdintään- ja vertailuun perustuvia sivustoja. Tunnetuin näistä on massiivinen Oddsportal, mistä löytyy laji kuin laji, eikä sarjavalikoimasta ole valittamista. Jos joku pelaamisen arvoinen sivusto tarjoaa otteluun vetovalintaa, se löytyy kyseiseltä sivulta.

Jos olet aloittava vedonlyöjä, monet sivustot saattavat tarjota sisäänheittotarjouksena korotettuja kertoimia isoihin urheilumatseihin siinä toivossa, että pelaaja jää pitkäaikaiseksi asiakkaaksi sivulle pelaamaan. Kertoimet ovat usein todella suuria, ja niitä tarjotaan vaikkapa jalkapallo-ottelussa, kummallekin joukkueelle. Pieni miinuspuoli on se, että näissä tarjouksissa maksimipanos on yleensä 1-5 euron luokkaa, mutta toisaalta mukavat voitot pienellä riskillä eivät haittaa ketään. Saat myös meidän kautta lukuisia vedonlyöntibonuksia.

 

 

 

Tee arvioita ✔️

Vedonlyönti ei kaikille ole vakavaa touhua. Suuri osa suomalaisista saattaa silloin tällöin pistää pienen vedon kauppareissun ohessa, jos pelaamassa on vaikkapa Suomen maajoukkue. Suurempia ajatuksia matseista ei välttämättä ole, vaan oman suosikin tekemiseen luotetaan, ja veto tuo hieman lisäjännitystä kotikatsomoon. Tämä on täysin ok ja hyväksyttävä vedonlyönnin muoto, mutta rahavirroista on aivan turha haaveilla pitkässä juoksussa. Vedonlyönti on todella haastava laji, ja voitollisen tuloksen tekeminen vaatii todella paljon. Bookkerien kertoimet eivät ole verrannollisia todennäköisyyksiin, vaan vedonvälittäjä repäisee kertoimesta oman siivunsa pois, jotta tulosta tulisi. 99% vedonlyöjistä ei onnistu tekemään voittoa, mutta pieni joukko on siihen kykeneväinen. Miten sitten onnistuisi tienata vedonlyönnillä? 

Arvioiden tekeminen on kaikista tärkein elementti, mikäli edun bookkereihin nähden haluaa. Ottelun tutkailu LiveTuloksien sarjataulukon ja otteluhistorian perusteella on hyvin yleistä, ja se voi saada jotkut tilanteet näyttämään paremmalta mitä oikeasti on. Kukaan ei voi tienata täysin vaivatta, vaan pelaajan on oltava varma, että oma arvio on tarkka. Mitä enemmän arvioiden tekoa opettelee, sen paremmaksi siinä tulee. Ei riitä ainoastaan se, että latoo ajatuksista niin paljon asioita kuin mieleen tulee, vaan niiden vaikutus on osattava ymmärtää myös prosenttimielessä. Esimerkiksi kotietu on hyvä esimerkki tekijästä, jonka vaikutusta harva ymmärtää. Jokainen joukkue nauttii erilaisesta kotikannatuksesta, ja yhtä ja ainoaa lukua ei voi joukkueille antaa. Toinen hyvä esimerkki on loukkaantumiset. Esimerkiksi NBA:ssa tähtipelaajan loukkaantuminen voi nostaa joukkueen kerrointa hyvinkin paljon, ja vedonlyöjänä saa olla todella osaava, jos ottelusta meinaa saada aikaan oikeat arviot mm. pisteodotuksien osalta. 

Sinun ei välttämättä tarvitse itse tehdä arvioita, voit esimerkiksi lukea meidän käyttäjien julkaisemia voitollisia pitkävetovihjeitä joka päivä.

Pelaa vain ylikertoimia ja singlejä ✔️

Arvioiden teosta päästään sopivalla aasinsillalla ylikertoimiin. Voitollisen tuloksen tekeminen ei onnistu loppupeleissä muulla, kuin ylikertoimien pelaamisella. Termi on varmasti tuttu pitkäaikaisemmille harrastajille, mutta aloittelijoille tuskin on selvää mitä tällä tarkoitetaan. Arviot ovat suoraan verrannollisia ylikertoimiin, koska ylikerrointa ei voi juurikaan tunnistaa ilman, että ottelu on käyty kunnolla lävitse, ja todennäköisyydet ovat hallussa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa jääkiekkomatsi Suomi – Ruotsi, jossa kertoimet moneyline eli lopullinen voittaja- vetomuodossa ovat 2.00-1.80. Kertoimista huomaa heti, että todennäköisyydet eivät kulje käsi kädessä kertoimien kanssa. Olet vahvasti Ruotsin kelkassa hyvin menneen turnauksen myötä, ja teet otteluun arvion, että Ruotsi voittaa matsi 56% todennäköisyydellä. Jos haluat selville, onko kyseessä ylikerroin, käytä seuraavaa kaavaa: Todennäköisyys desimaalimuodossa kertaa kohteen kerroin. Tässä tapauksessa kyseessä oli Ruotsi ML, 0,56×1.80. Laskin antaa lukeman 1.008, eli kyseessä on lievä ylikerroin. Loppupeleissä tällaisia kohteita ei kuitenkaan kannata lyödä lapulle, sillä pelaajan on osattava asettaa arvioihin myös virhemarginaali, joka näin niukassa tilanteessa voisi kääntää vedon myös alikertoimeksi. Jos Ruotsin kerroin olisi samalla todennäköisyydellä vaikkapa 1.93, olisi kyseessä oikein pelikelpoinen kerroin, koska odotusarvo on suuri, ja myös virhemarginaalin jälkeen jäädään viivan päälle. 

Ennenkuin liikaa lähtee keulimaan, on kuitenkin oltava oikeasti varma siitä, että omat arviot ovat päteviä, ja metodit ovat riittävät haastamaan vedonvälittäjiä. Bookkereiden palkkalistoilla on maailman kovimpia asiantuntijoita, jotka luovat kertoimia luomaan valtavia tulovirtoja pelien tarjoajan taskuun. Suurin osa pelaajista ei arvioi ottelua sen kummemmin, vaan astelee omien mielikuvan kanssa lyömään kohteen, oli kerroin mikä tahansa. Homma luistaa varmasti paremmin, jos haluaa ja pystyy käyttää aikaa oman ”pelinsä” kehittämiseen.

Nämä seitsemän kohtaa ovat erittäin tärkeitä tukipilareita, joiden avulla jokainen tavallinen urheilunseuraaja voi aloittaa kehittymään urheiluvedonlyöjänä, ja saada kovan työn tuloksena itselleen mukavaa sivutuloa, tai jopa ammatin. Ammattimainen vedonlyönti ei kuitenkaan ole yksityiskoneita ja luksusmatkoja, joissa lyödään sadantonninbetsi illaksi ja suunnataan klubille. Työ on raadollista puurtamista, jossa etenkin viikonloput menevät lähes suurimmaksi osaksi tietokoneen ääressä pyöritellessä prosentteja ja katsoessa otteluita arviot mielessä.

Miten pitkäveto toimii?

Pitkäveto on Suomen suosituin vedonlyöntimuoto, jossa veikkaat ottelun voittajaa. Pitkävetokohteina voi olla mikä vaan laji. Yleisimmät suomessa on jalkapallo ja jääkiekko.

Kuinka pitkävedosta voi voittaa?

Veikkaat vain oikeaa joukkuetta. Helppoa, eikö vain? Voi kun olisikin. Todellisuudessa voitollinen pitkäveto on todella haastavaa, mutta sivustomme auttaa siihen pitkävetovihjeillä ja erilaisilla oppailla.

Voiko pitkävetoa harrastaa muualla kun Veikkauksella?

Todellakin! Ja se on myös kannattavaa. Ulkomaalaiset vedonlyöntitoimistot tarjoavat paljon parempia kertoimia ja bonuksia. Olemme koonneet listan laadukkaista vedonlyöntitoimistoista, joten siitä vaan valitsemaan!