Tennis vedonlyöntiopas
Mitkä asiat vaikuttavat tennikseen vedonlyönnissä ja miten näitä asioita pystyy ennakoimaan? Näiden asioiden pohjalta on opas tennis vedonlyöntiin tehty, ja tämän luettuasi, pystyt ymmärtämään tennistä vedonlyönnin näkökulmasta huomattavasti paremmin.
Tenniksessä on kaksi isompaa pääsarjaa
ATP
ATP on miesten pääsarja. ATP-turnauksiin pääsee maailman parhaimmisto, ja todelliset palkintorahat, maine ja kunnia tulevat myös ATP-turnauksista. ATP-turnauksia alempaa löytyy Challenger-turnaukset, joissa näkee paljon ATP-turnauksista tuttuja pelaajia. ITF-peleistä ei tunnetuimpia pelaajia enää löydä, mutta näitäkin on tärkeä seurata tulevaisuutta ajatellen.
WTA
WTA on puolestaan naisten niin sanottu pääsarja. WTA-turnauksista löytyy maailman parhaimmisto naisten osalta, ja ITF-turnauksista puolestaan nousevia tähtiä ja nuorisoa. Myös tunnetummat naiset pelailevat ITF-pelejä, mutta kultainen kärki ei enää näihin peleihin lähde pelaamaan.
Kaikista suurimmassa arvossa ovat Grand Slam turnaukset, joita on vuoden aikana neljä: Australian Open, French Open (Roland Garros), Wimbledon ja US Open. Nämä turnaukset tuovat myös pelaajille eniten pisteitä rankingiin – voitosta saa 2000 pistettä.
Tenniksen vedonlyöntimuodot
Moneyline
Yksinkertaisin pelimuoto on moneyline, jossa veikataan ottelun voittajaa. Tasapeli ei käytännössä ole mahdollinen, mutta jos jollain ihmeen kaupalla tulos mitätöidään, niin panos palautuu pelitilille.
Game Handicap
Game Handicap eli pelitasoitus on vedonlyöntisivuston määrittämä tasoituslinja, jolla voit antaa tasoitusta toiselle pelaajista samaan tapaan kuin muissa lajeissa.
Set Handicap
Set Handicap eli erätasoitus on vedonlyöntisivuston määrittämä tasoituslinja, jolla voit antaa tasoitusta erien muodossa toiselle pelaajista.
Pelimäärä YLI/ALLE
Voit veikata pelimääriä eli syöttövuorojen määriä. Linja määräytyy ottelun mukaan, mutta tasaisimmissa otteluissa linja on miesten osalta 22,5, ja naisten osalta 21,5.
Tulosveto
Tulosvetoa voi vetää erän lopputuloksesta, syöttövuoron lopputuloksesta tai ottelun lopputuloksesta. Näistä löytyy isompia kertoimia, mutta nämä ovat myös heikommin menestyviä. Ottelun tulosvetoa pystyy käytännössä pelaamaan erätasoituksella, mutta ehdot vaihtelevat luovutustilanteessa eri vedonlyöntisivustojen mukaan.
Huomioitavaa tennis vedonlyönnissä
Tässä kappaleessa kerromme Tennis vedonlyönnissä huomioitavia tekijöitä. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat ottelun lopputulokseen, pelaajien suorituskykyyn sekä osa myös ottelun kertoimiin. Jokainen pelaaja on yksilö, ja näin kun yksilölajista on kyse, jokainen pelaaja tulee myös oppia tuntemaan läpikotaisin.
Pelialustat
Virallisia pelialustoja on kolmea erilaista. Alustat eroavat todella paljon toisistaan, sillä liikkuvuus, pallon liikkeet ja syötön vaikutus ovat erilaisia jokaisella alustalla. Sisäkentät ovat näiden lisäksi aivan oma lukunsa, sillä sisäkentillä ei sää vaikuta pelaamiseen millään tapaa.
Kovakenttä
Kovakenttään käytetään pääsääntöisesti asfalttia tai betonia. Kova ulkokuori laittaa pallon pomppimaan paljon paremmin, joten peli on varsin nopeatempoista. Pallon ottaessa isompaa vuorovaikutusta alustasta myös syötön merkitys kasvaa tällä alustalla pelattaessa. Kovalla kentällä nähdään muun muassa ässiä huomattavasti enemmän.
Massakenttä
Massakentällä peli on hitaimmillaan, ja syötön merkitys on minimaalinen. Alustalla pärjäämiseen tarvitaan kaikkia osa-alueita, sillä pelkällä syötöllä ei voittoja paljon napsita. Palautukset, kierteet ja peliäly nousevat todella suureen rooliin massakentällä, sillä pallorallit kasvavat todella pitkiksi hidastempoisuuden vuoksi.
Nurmikenttä
Nurmikenttä on syöttökoneiden lempialusta. Pallo pomppii äärettömän huonosti nurmikentällä, mikä johtaa myös siihen, että kovat syöttäjät takovat ässiä älyttömiä määriä. Tämän lisäksi peli on todella nopeatempoista, sillä palauttaminen on huomattavasti vaikeampaa. Nurmikentällä nähdään paljon nousuja verkolle, sillä verkolta pääsee todella hyvään asemaan voittopalloa varten – lyöntien sijoittelu on helppoa.
Pelinkulku
Ottelut pelataan joko paras kolmesta tai paras viidestä -periaatteella. Paras kolmesta –periaatteella pelattavassa ottelussa voittajaksi selviytyy kahdella erävoitolla, mutta paras viidestä –periaatteella pelattavissa otteluissa erävoittoja tarvitsee kolme. Syöttövuorot pelataan vuorotellen, ja oman syöttövuoron voittoa kutsutaan termillä PITO (HOLD) ja syöttövuoron häviämistä termillä MURTO (BREAK).
Syöttövuoro (peli)
Syöttövuorossa pelataan käytännössä neljään pisteeseen, mutta pistelaskut menevät seuraavasti: 15, 30, 40, 45 (W). Jos joudutaan 40-40 tilanteeseen, niin tätä kutsutaan termillä DEUCE. Deucessa saa edun ensimmäisellä pisteellä, ja toisella perättäisellä pisteellä voittaa syöttövuoron. Pelit voivat venyä tämän vuoksi kymmenien pisteiden mittaisiksi.
Erät
Yhden erän pituus vaihtelee 6. ja 13. syöttövuoron välillä. Erän voittaja on se, joka voittaa ensimmäisenä kuusi syöttövuoroa. Jos päästään 6-6 tilanteeseen, niin seuraa katkaisupeli eli TIE-BREAK. Erän voittaa ilman katkaisupeliä, jos pääsee kuuteen pelivoittoon vähintään kahden erolla – 5-5 tilanteessa katkaisupeli vältetään, jos pääsee 7-5 tilanteeseen.
Katkaisupelissä syöttövuorot vaihtuvat kahden syötön välein – ensimmäinen syöttö on poikkeus. Katkaisupelin voittaja selviää, jos saa kasaan seitsemän pistettä vähintään kahden pisteen erolla tai 6-6 tilanteen jälkeen saadaan kahden pisteen ero.
Tennis ja vedonlyönti
Tilastot
Tilastot ovat erinomaisen tärkeässä roolissa tenniksen osalta. Ennen ottelua tulee tutkailla läpi perinteisiä tilastoja, sillä näistä saa tietoa sen hetkisestä pelivireestä. Tämän lisäksi on syytä tutkia myös muuta – loukkaantumiset ja sairastelut vaikuttavat pelikuntoon aika radikaalisti.
Tilastoista perinteisten edellisten otteluiden lisäksi tarkastetaan myös edelliset kohtaamiset. Tässä tulee huomioida myös pelialusta, sillä eri pelaajat ovat parempia eri alustoilla. Lisäksi syöttötilastoja ja murtotilastoja kannattaa tutkailla virallisista lähteistä, sillä näistä saa lisätietoa vahvuusalueista jonkin verran.
Pelialusta
Pelialusta on yksi tärkeimmistä asioista tarkastaa, sillä vahvuudet vaihtelevat eri pelaajilla todella paljon. Pelialusta vaikuttaa pelinkulkuun, sillä pallo käyttäytyy erilailla, ja eri vahvuudet nousevat suurempaan rooliin erilaisilla alustoilla.
Turnaus ja tulevat turnaukset
Turnaus jota pelataan, ja turnaus joka pelataan kyseisen turnauksen jälkeen vaikuttavat ykkösnimien panokseen isolla kädellä. Pienemmät turnaukset ovat omanlaisia valmentavia turnauksia, kun lähennytään Grand Slamia, ja monessakin tapauksessa kärkipelaajat keskeyttävät turnauksen jossain kohtaa – tämä varsinkin silloin jos ilmenee pienintäkään epäilystä loukkaantumisesta tai pelikunnon heikentymisestä.
Pelaajatuntemus on kuitenkin kaiken alku. Tilastot eivät riitä tenniksessä, sillä pelaajat ja heidän vahvuudet vaihtelevat niin paljon. Kehityskaari on myös erilainen jokaisella pelaajalla, joten kehityksestä tulee olla perillä – muuten voi tulla pieniä yllätyksiä vedonlyönnin merkeissä.
Parhaiten pääset perille pelaajien vahvuuksista ja pelityylistä katsomalla otteluita. Saat pelaajista myös kaivettua tietoa internetistä, mutta et todellakaan tekstin pohjalta pysty hahmottamaan todellista potentiaalia tai todellisia taitoja. Nämä netistä löytyvät tiedot toimivat kuitenkin erinomaisena pohjana, kun pelaajatuntemusta lähdetään kartuttamaan.
Tennistermejä
Tennikseen liittyy todella paljon termejä, jotka on syytä olla hallussa, jos pelistä ja pelitilanteista haluaa pysyä kartalla. Tärkeimmät termit on listattu selityksineen tähän alle.
Ässä
Ässä tarkoittaa läpisyöttöä eli syöttöä, johon palauttaja ei pysty vastaamaan.
Murtopallo
Murtopallo on hetki, jolloin palauttaja voittaa ottelun seuraavalla pisteellä. (Esimerkiksi tilanteessa 30-40)
Murto
Palauttajan voittama syöttövuoro
Pito
Syöttäjän voittama syöttövuoro
Toinen syöttö
Ensimmäisen syötön ollessa virheellinen, eli se on jäänyt verkkoon tai ei ole osunut syöttöruutuun, niin silloin tuomitaan virhe, ja syöttäjä syöttää kakkossyötön.
Kaksoisvirhe
Syöttäjä tekee virheen myös kakkossyötöllä – palauttaja saa pisteen.
Holds to Love, Breaks to Love
Syöttövuoron voittoa lukemin 40-0, kutsutaan termillä Holds to Love – Syöttövuoron murtoa pisteillä 0-40, kutsutaan termillä Breaks to Love.