hävittäjä vedonlyönti

Oudot kohteet – Minkä hävittäjämallin Suomi valitsee?

Suomi tekee tänä vuonna isoimman puolustuspoliittisen päätöksensä vuosiin tai vuosikymmeniin päättäessään Hornet-hävittäjien seuraajasta. Valinta on valtavan kallis, ja se näkyy myös kandidaattien markkinointibudjeteissa: Hävittäjämainoksia pomppii tasaisesti esimerkiksi aivan tavallisten twitteristien viestivirrassa. (Kuva: Lockheed Martin)

Mistä tahansa voi periaatteessa lyödä vetoa, jos toteutumalle voi arvioida todennäköisyyden. Siispä Betsson on päättänyt hypätä hypen siivelle laatimalla kertoimet eri vaihtoehtojen todennäköisyyksistä.

Tällä hetkellä asiantuntija-arvioissa ykkösenä on Lockheed Martin F-35 (kerroin 2.15), Boeing F/A-18 Super Hornet (3.00) sekä Saab Gripen (3.75).

Kuten kertoimistakin näkyy, valinta tulee poliitikoille olemaan kaikkea muuta kuin itsestäänselvä. Ilmavoimat luonnollisesti haluaa parhaat mahdolliset hävittäjät, ja tulevassa testijaksossa niiden kyvykkyyttä tullaan testaamaan myös Suomen oloissa.

Toisaalta poliittisessa vaakakupissa painaa varmasti hankinnan mahdollisesti työllistävä vaikutus Suomessa. Omat pohdintansa aiheuttavat myös huoltovarmuus, koulutus ja puolustusyhteistyö muiden maiden kanssa.

Siinäpä puntaroitavaa – ja veikattavaa vedonlyöjille.

 

Betssonin kertoimet: Minkä hävittäjän Suomen valtio ostaa?

Lockheed Martin F-35 2.15

Boeing FA-18 Super Hornet 3.00

Saab Gripen 3.75

Eurofighter Typhoon 6.25

Dassault Rafale 9.35

 

Lisätietoa hävittäjämalleista

  1. Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)Hävittäjistä suorituskyvyllisesti paperilla mahdollisesti kyvykkäin ja viimeaikoina mm. Syyriassa taistelutestattu. Ei lentänyt Turku airshowssa koska lentäjät olivat taistelutehtävissä. Kyseessä 5. sukupolven hävittäjä.
  1. Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)Boeing, Suomen vanha yhteistyökumppani. Vahvoilla erityisesti pitkän Hornet suhteen ansiosta ja yhteensopivuuden nykyisen kaluston kanssa. Tarjouksessa mukana myös Elektronsien Sodankäynnin Grawler versioita, koska ”perusmallissa” ei ole ELSO -kyvykkyyttä.
  2. Saab Gripen (Ruotsi) Saab hävisi edellisen hävittäjähankkinnan ja tällä kertaa on taas mukana uudella mallilla. Kyseinen kone on vasta koelentotilassa, joka aiheuttaa kysymyksiä. Jos kone suoriutuu testilennoista erinomaisesti, on Gripen ehdottomasti kisaamassa voitosta. Myyntivaltteina puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa + erittäin halvat lentotunnit (4200€/h vs. F-35 28000€/h).
  3. Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia)Euroopplainen yhteishanke, jolla ilmavoimilla on yhteistyökokemusta mm. NATOn Balttian lennoston kanssa toimimesta. Vanha hävittäjä josta jo kehitellään uutta versiota, jota ei Suomelle olla tarjoamassa. Ei vakava kanditaatti.
  4. Dassault Rafale (Ranska)Ranskalainen, jota vasta 2014 myytiin muihin maihin. Melkein kaikki komponentit valmistettu Ranskassa, joka tekee koneesta myös kalliin. Ei varteenotettava kandidaatti.

Uutisen lähde: content.betsson.com

Voit pelata erikoiskohteita Betssonilla. Uudet asiakkaat saavat myös 100€ bonuksen.

Lunasta Betssonin bonus!