NFL vedonlyönti voitollisesti

Amerikkalainen jalkapallo on amerikkalaisten suosituin laji. Sen huipentuma Super Bowl on maailman suosituin, yksittäinen urheilutapahtuma. Se tavoittaa yli miljardi ihmistä, yli 200 maassa. Sitä myös pidetään jenkeissä epävirallisena juhlapäivänä. Ottelumäärä on suhteellisen pieni, verrattuna muihin jenkkilajeihin. Jokainen joukkue pelaa ainoastaan 16 ottelua runkosarjassa. Ainoastaan yksi ottelu viikossa, koska laji on fyysisesti rankka ja loukkaantumisia nähdään erittäin paljon. Tästä syystä joukkueeseen on nimetty jopa 53 pelaajaa. NFL on lajin ammattilaissarja, jossa on maailman parhaat pelaajat. Heistä tärkeimpänä pidetään pelinrakentajaa, joka suunnittelee hyökkäykset ja jakaa palloa eteenpäin. Hän määrittelee monesti joukkueen tason ja sitä myöten myös tärkeä mittari vedonlyöjälle.

HUOMIOITAVAA NFL-VEDONLYÖNNISSÄ

Vedonlyöjän silmissä laji on hyvin vaikea. Ennakkosuosikit pitää hyvin usein, mutta pisteiden määriä on vaikeampi ennustaa. Kokoonpanot, eritoten pelinrakentaja vaikuttaa kertoimiin suuresti. Hyvä heittojoukkue voittaa keskinkertaisen joukkueen tilastojen valossa paljon useammin, joten statistiikan lukeminen ja tulkitseminen on menestyksen avain. NFL tilastoi hirveän määrän erilaista statistiikkaa, jotka auttavat määrittelemään ottelun lähtökohdat paremmin. Hyvä hyökkäyksen puolustus antaa pelinrakentajalle aikaa tehdä valinnat juoksupelin ja heittopelin suhteen, joten suosi aina vedonlyönnissä hyvin puolustavia hyökkäyslinjoja.

Lisäksi seuraa pelejä säännöllisesti ja tutki kokoonpanoja. Myöhemmin se palkitsee, kun tunnistaa joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet.

SÄÄOLOSUHTEET

Sää vaikuttaa oleellisesti etenkin ottelun pistemääriin. Sadekelillä heittojen kiinniotto vaikeutuu, kun pallo ja hanskat ovat märät ja liukkaat. Silloin monesti joukkueet panostavat juoksupeliin, mikä taas on hitaampaa etenemistä ja syö pelikelloa. Myös pelinrakentajan heittäminen on vaikeampaa ja sadepisarat haittaavat selkeätä pelinlukua. Erityinen huomio tulee myös lumesta. Kyllä, monesti vähintään kerran kaudessa näemme pakkaspelin, jossa pelaajat joutuvat kohtaamaan pahimmillaan lumisen kentän tai hyytävän kylmän viiman. Tuolloin pistemäärät jäävät monesti todella alhaisiksi, koska heittopeliä ei monikaan halua edes yrittää. Juoksupelikin on todella vaikeaa, liukkauden takia, puhumattakaan potkumaaliyrityksistä. Moni etelän lämmöissä tottuneista joukkueista ei osaa pelata esimerkiksi Buffalon kylmissä olosuhteissa. Seuraa myös kylmiä olosuhteita hallitsevia, ulkostadioneilla pelaavia pohjoisen joukkueita, Philadelphia Eaglesia, Pittsburgh Steelersia ja New England Patriotsia.

KOKOONPANOT

Kuten kaikissa joukkuelajeissa, kokoonpanot on kaiken perusta. Joukkueiden huippupelaajien poissaolot heiluttavat voimasuhteita ja myös ottelukertoimia. Jenkkifutiksessa pelinrakentaja on tärkein yksittäinen pelaaja. Jos liigan kärkipäähän lukeutuva pelinrakentaja on poissa tai joutuu pelaamaan osittain loukkaantuneena, se antaa vastustajan tasoitukselle paremmat mahdollisuudet toteutua. Lisäksi huippupelaajat omilla tonteillaan vaikuttaa kertoimiin. Joukkueen tähdet juoksulinjassa tai heittojen vastaanottajana voivat parhaana päivänä ratkaista koko ottelun edukseen. Tai, joukkueen vahvimman juoksupuolustajan puuttuminen D-linjasta, voi antaa vastustajan pelinrakentajalle ne tarvittavat sekunnit, rakentaa maaliin johtava hyökkäys. Tarkkaile joukkueiden loukkaantuneiden listaa, mahdollisia harjoituslistoja ja peliä edeltäviä ennakkouutisia. Joskus tähtipelaajat parantelevat pikkukolhuja ja jättävät alkuviikon treenejä väliin parantuakseen, mutta osallistuvat viimeisiin viimeistelyharjoituksiin. Jos he ovat koko viikon sivussa, niin odota virallisia kokoonpanojulkistuksia, ennen vetojen asettamista.

TILASTOT

Tänä päivänä jenkkifutiksesta on saatavilla mitä erilaisimpia tilastoja. Kaikki on netistä saatavilla. Etsi ne monipuolisimmat sivustot ja tallenna ne kirjanmerkkeihin, jotta voit helposti palata niihin aina tarvittaessa. Tärkeimpinä tilastoina tulevat joukkueiden hyökkäys- ja puolustustilastot, eri tilanteissa. Juoksupelaaminen ja heittopelaaminen ovat kaksi ainoaa etenemismuotoa jenkkifutiksessa. Jompikumpi siis on aina vuorossa. Joten panosta niiden tutkimiseen. Millainen juoksupuolustus kohtaa juoksuhyökkäyksen? Onko puolustuksella erinäisiä aseita, esimerkiksi liigan parhaat ryntääjät, jotka saavat aikaan pelinrakentajan säkityksiä ja jopa pallonmenetyksiä? Onko vastaavasti hyökkäävän joukkueen hyökkäyksen linja tarpeeksi vahva pitämään puolustuksen linjamiehet kurissa, antaen pelinrakentajalle tarvittavan ajan heittoon. Laitahyökkääjien nopeus, suunnanvaihto ja juoksujen ajoitus peilaa suoraan vastaanottojaardeihin. Vastustajien puolustuksen takakenttä yrittää pitää laitajuoksijat kurissa. Löytyykö heiltä riittävästi nopeutta? Onko he taklaustilastoissa korkealla vai joutuvatko rikkomaan liiaksi? Jokaisesta pelaajasta löytyy riittävästi tilastoja vertailla match uppeja pelaajien kesken. Tutki tilastoja huolella ja tee muistiinpanoja kauden edetessä, mitkä joukkueet saavat yhteispelinsä toimimaan muita paremmin.

KOTIETU

Kotietu on suhteellisen suuri jenkkifutiksessa. 15 vuoden ajalla, kotijoukkue on voittanut kaikki ottelunsa 57.3%. Lukua hieman vääristää alaspäin, sarjan huonoimmat joukkueet. Ainoastaan 7 joukkuetta on alle 50% ja 3 huonointa jopa alle 40%. Kärkijoukkueet silti voittavat yli 70-85% kaikista kotiotteluistaan. Vastaavasti yli 50% vierasvoittosaldoon on pystynyt ainoastaan 7 joukkuetta, 15. Vuoden keskiarvossa. Huonoimpien joukkueiden vierasvoittoprosentti jää pariinkymmeneen. Monesti ennakkosuosikki kotonaan on ylikorostettu kertoimissa ja hyvää valuee tasoituksiin ei ole. Silloin sitä on etsittävä ehdotelmavedoista. Altavastaaja taas kotonaan antaa monesti ennakkosuosikille parempaa vieraskerrointa ja tasoitukset ovat pienemmät.

MOTIVAATIO

Pitää muistaa, että juuri amerikkalaisessa jalkapallossa, suurten yllätysten mahdollisuus on pieni. Kotiedun lisäksi on syytä tarkkailla joukkueiden motivaatiosuhdetta otteluun. Kauden lähestyessä loppuaan, panokset ovat joukkueilla monesti erilaiset. Jo jatkopelihaaveensa murentaneet joukkueet eivät enää anna kaikkeensa otteluissa. Mahdolliset loukkaantumiset voivat pilata pelaajien uudet sopimusneuvottelut ja seuranvaihdot. Kynsin ja hampain vielä playoff-paikoista taistelevat joukkueet pelaavat intensiivisemmin, isommalla sydämellä ja antavat kamppailutilanteissa enemmän. Nämä seikat pitää ottaa huomioon viimeisillä 4-5 kierroksella, kun lyödään vetoa.

MITEN LYÖDÄ VETOA?

MONEYLINE

Lopullisen voittajan pelaaminen on suorasukaista ja yksinkertaista. Pelaat mielestäsi voittavaa joukkuetta. Jenkkifutiksessa viimeisen 15 vuoden otannalla, ennakkosuosikki on voittanut ottelunsa jopa 65,16% todennäköisyydellä, mikä on lähes kaksi kolmasosaa. Se on todella suuri osa. Näinollen myös moneyline-kertoimet asettuu suurella todennäköisyydellä kohdilleen. Suuri ennakkosuosikki tosin saa erittäin pienen kertoimen ( jopa paljon alle 1,50), mikä sellaisenaan ei ole enää pelattava yksistään. Joskus, jos kotijoukkueelle on kertoimet painettu mielestäsi liian alas, eikä altavastaajan tasoitusta uskalla pelata, on hyväksyttävää muodostaa kahdesta ennakkosuosikista “tupla”. Kahden kohteen lappuja tulisi välttää, koska todennäköisyys pienenee useampien kohteiden myötä, mutta esimerkiksi erilaisissa tuplauskisoissa nämä kohteet ovat erittäin hyviä, sillä ennakkosuosikki silti voittaa kaksi ottelua kolmesta.

RUNLINE

Tämä pelimuoto on suositeltavin, koska tasoitukselliset kohteet muodostavat parhaimmillaan tasabookin, eli molemmat joukkueet saavat saman kertoimen. Parhaat vedonlyöntisivut tarjoavat tasabookille jopa 1,95 kertoimia. Eri bookkereita pitääkin tutkia ja kilpailuttaa kertoimet. Huonoimmillaan tasabookin saa jopa 1,80 kertoimella, joten pitkässä juoksussa häviää paljon voittorahoja, jos aina pelaa heikoimmilla kertoimilla. NFL:ssä tulee ottelun luonteen takia usein pisteitä vaihtelevasti 30-60 pisteen haarukkaan, joten yksi piste ei ole kovinkaan merkityksellinen. Useat vedonlyöntisivustot tarjoavat vaihtoehtoisia tasoituksia. Silloin kannattaa lähes poikkeuksetta “ostaa” yksi lisäpiste, eli jos tasabookki on linjalla -5, niin ottaa isomman kertoimen linjalla -6. Sillä tavoin kertoimet paranee yli kahden ja mahdollisuus voidiin, ei silti ole kuin marginaalinen. Pitkällä aikavälillä tämä palkitsee kyllä. Myös eri bookkereiden linjat vaihtelee 1-3 pistettä, joten aina pitää etsiä paras kerroin/linja-suhde. Mitä paremman linjan saa esimerkiksi aamulla, se saattaa nousta huikeasti illaksi, jos epävarma pelaaja jääkin pois ottelusta.

OTTELUN PISTEMÄÄRÄT

Pisteissä lähtökohta on samanlainen kuin tasoituksellisissa peleissä – Bookkeri määrittää pistelinjan, jota vastaan pelataan sitten yli tai alle tuloksia. Tähän pelimuotoon pitää tehdä taustatutkimuksia. Monesti bookkerit ovat perillä joukkueiden dynamiikasta, kuinka hyökkäysvoittoinen tai puolustusvoittoinen joukkue on. Nämä seikat vaikuttavat pisteodotusarvoon. Tämän lisäksi vedonlyöjän tarvitsee tutkia kokoonpanot, sääolosuhteet ja keskinäiset match up-trendit. Huonossa säässä pelattavissa otteluissa pistemäärät tippuvat radikaalisti. Tällöin kannattaa livestä ottaa undereita, jos ennuste näyttää olosuhteiden pahenevan.

JOUKKUEIDEN PISTEMÄÄRÄT

Tähän pätee samat lainalaisuudet – Bookkeri määrittelee molemmille joukkueille Team Total- linjan. Sitä lähdetään sitten vertailemaan joukkueiden keskinäisiin voimasuhteisiin. Jos hyvän puolustuksen omaava joukkue kohtaa huonosti hyökkäävän joukkueen, jää odotusarvoisesti juoksumäärä alhaiseksi. Jos taas toinen joukkue on sarjan parhaimpia hyökkäämään esimerkiksi juoksemalla ja vastustajan juoksupuolustus kuuluu sarjan heikoimpiin, voidaan olettaa hyökkäyksen tekevän reilusti pisteitä. Näihin peleihin saa hyvin infoa, vertailemalla voimasuhteita keskenään. Jotkut joukkueet eivät vaan sovi toisille ja toiset ovat helpompia vastustajia, jos osa-alueet ovat edukseen. Tarkkaile siis voimasuhteita, kentän jokaisella sektorilla.

ERIKOISVEDOT

Erilaiset joukkuedynamiikat mahdollistavat löytämään hyviä prop-bettejä. Esimerkiksi huonosti juoksupuolustavaa joukkuetta vastaan saa vastustajan voimajuoksija ison määrän juoksujaardeja ja vastaavasti Laitajuoksijat kiinniottojaardeja, jollei vastustaja osaa heittopuolustaa, hyvin heittävää joukkuetta vastaan. Näihinkin jaardimäärävetoihin bookkerit määrittävät ennalta linjat, joita vastaan voi lyödä over/under-vetoja.

Pallonmenetyksiä ja syötönkatkoja tulee enemmän eritoten huonoissa olosuhteissa, sateella ja kylmissä olosuhteissa. Niistä joskus löytää hyviä ylikertoimia, kun seuraa sääolosuhteiden kehittymisiä.

PELINRAKENTAJAN HEITTOJAARDIT

Yksi parhaimpia erikoisvetoja on kuitenkin pelinrakentajan heittojaardien totalit. Käydään sitä läpi hieman yksityiskohtaisemmin. Monesti bookkerit eivät hirveästi panosta proposition betseihin, kun heidän rahansa tulevat voittajavedoista ja ottelun pistemäärävedoista. Näissä pelaajavedoissa on aina pienemmät limitit, mutta panostaessa useammalla saitilla, saa sisään kohtuullisen isojakin vetoja. Tärkeintä näissä heittojaarditotaleissa on ymmärtää, mitä pelissä tulee tapahtumaan. Jos esimerkiksi iso ennakkosuosikki pelaa selkeästi heikompaa vastaan, niin odotusarvoisesti heittopeliä ei ole pakko käyttää isossa johtoasemassa. Toisella jaksolla juoksupelien määrä tulee kasvamaan. Ihan ensimmäiseksi pitää tarkastella pelinrakentajan viimeisimpien pelien heittojaardikeskiarvoa. Sitä lähdetään vertailemaan sarjan keskiarvoihin ja vastustajan antamiin heittojaardeihin. Sen jälkeen pitää tarkastella yksittäisien pelien jaardimääriä, miten ne on muodostuneet. Jos joukkue on ollut takaa-ajoasemassa suuren ajan ottelusta, loppua kohden pitää hyökätä ainoastaan heittämällä, kun aika tulee vastaan. Tämä selittää monesti suuret heittojaardit. Jos taas ottelussa tulleet heittojaardit ovat syntyneet johtoasemassa, pitää tarkastella sille selitystä vastustajan heittopuolustuksen huonoudesta. Bookkereiden panostus heittojaardilinjoihin ei siis ole pitkälle kehitettyä matematiikkaa, vaan hyvin usein ne muodostuvat automaattisesti keskiarvoista ja otteluparin odotusarvoista. Tähän kohtaan siis pitää tarttua kiinni. Jos ennakkosuosikin heittojaardilinja tuntuu korkealta, vaikka selkeästi on nähtävissä pelinrakentajan tilastoissa olleen eroavaisuuksia, voidaan poimia korkea linja ja pelata siihen underia. Ennakko-odotus siis on liian korkea, ottelun mahdollisen kulun rinnalla. Tarkkailkaa siis erityisesti, miten ja miksi edelliset ovat päättyneet kyseisiin tuloksiin. Monesti selkeä syy on havaittavissa ja sen tiedon voi käyttää hyväkseen vedonlyönnissä.

MUISTA KERROINVERTAILU

Kuten kaikissa lajeissa, myös jenkkifutiksessa on tärkeää vertailla kertoimia, jotta saat vedollesi parhaimman mahdollisen palautuksen. Suosittelemme tekemään tilin mahdollisimman monelle listaamistamme vedonlyöntitoimistoista, jotta voit olla varma että pelaat aina parhainta kerrointa. Kaikki toimistomme tarjoavat luotettavasti kertoimia amerikkalaiseen jalkapalloon.

ERILAISIA VETOMUOTOJA

MONEYLINE

Yksinkertaisin pelimuoto. Veikkaat ainoastaan voittajaa. Tasapelin sattuessa, panos palautuu. Kerroinerot ovat eritasoisilla joukkueilla suuret.

RUN LINE – TASOITUKSELLINEN PELI

Ennakkosuosikki lähtee otteluun tietyn pistemäärän takamatkalta, jonka vedonlyöntiyhtiö ennalta määrittelee. Esimerkiksi pelaamalla -6,5 pitää suosikin voittaa ottelu vähintään seitsemällä pisteellä, jotta veto on voittava. Vastaavasti pelaamalla altavastaajaa +6.5 pisteen tasoituksella, ennakkosuosikki ei saa voittaa ottelua yli kuudella pisteellä.

OTTELUN KOKONAISPISTEET YLI/ALLE

Ottelun pistemäärää voi myös veikata. Bookkerin tarjoama linja määrää pisterajan. Jos linja on esimerkiksi 47,5 pistettä, voi veikata, meneekö kokonaispisteet sen yli vai alle.

JOUKKUEEN KOKONAISPISTEET YLI/ALLE

Myös yksittäisen joukkueen kokonaispisteistä voi lyödä vetoa, pääseekö joukkue ennalta määritetyn linjan yli, vai jääkö pistemäärän alle.

ERIKOISVEDOT

Lajissa on lisäksi äärettömän paljon erilaisia ehdotelmavetoja (proposition bet) jotka luodaan ainoastaan kyseiseen otteluun. Ne voivat sisältää yksittäisten pelaajien heittöjaardimääriä, juoksumääriä, kiinniottoja tai taklauksia. Riippuen omasta bookkerista, näiden tarjonta vaihtelee paljon.Näistä monesti löytää hyvää odotusarvoa, kun tietää bookkerien kerroinasetteluprioriteetit.