csgo veikkausvihjeet

CS:GO Vedonlyöntiennakko – ESL Pro League Season 17 (1.2 – 12.2)

CS-vuosi 2023 jatkuu seuraavaksi perinteisen ESL Pro League -sarjan merkeissä. Kyseessähän on turnausjärjestäjä ESL:n sesonkikohtainen lippulaivatuote, jolle on aina CS-kalenterissa varattu yli kuukauden verran aikaa ratkoa kahinoita maailman parhaimpien joukkueiden kesken normaalista poikkeavalla formaatilla. Tässä ennakossa tuodaan esille turnauksen taustatiedot sekä käsitellään yleisesti turnauksen alkulohkot kevyiden arvioiden kera. Ennakon loppuun kerätään jälleen parhaat turnausvedot perusteluineen.

ESL Pro League Season 17 – taustatietoa

ESL Pro League:n 17:s kausi pelataan aikavälillä 22.2–26.3. Kyseessä on Maltassa pelattava LAN-turnaus ja turnaukseen osallistuu tällä kertaa 32 joukkuetta.

EPL-sarja viime vuosina kokeillut erilaisia turnausformaatteja löytääkseen ratkaisuja otteluiden mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Tälle kaudelle EPL-sarja myllersi kuvioitaan siten, että turnaukseen osallistuu peräti 32 joukkuetta, jotka jakaantuvat neljään 8 joukkueen lohkoihin. Joukkuemäärän muuttumisen lisäksi edellisillä kausilla käytetty round robin -formaatti siirtyy sivuun ja EPL ottaa tälle kaudelle kokeiluun uuden triple elimination -formaatin. Tämän muutoksen myötä EPL-sarjassa on vähemmän merkityksettömiä otteluita ja samalla sysäyksellä sarja laajentuu antamalla uusille joukkueille mahdollisuuden nousta parrasvaloihin. Näillä näkymin kaikki sarjan ottelut pelataan Bo3-formaatilla, johon ainoa poikkeus on turnauksen finaaliottelu, joka pelataan Bo5-formaatilla.

Lohkoesittelyt (joukkue, maailmanranking)

A-lohko

Outsiders #7

IHC #19

MIBR #25

fnatic #9

Cloud9 #13

Evil Geniuses #22

Eternal Fire #31

G2 #1

EPL-sarjan A-lohkossa pelaa Outsiders, IHC, MIBR, fnatic, Cloud9, Evil Geniuses, Eternal Fire ja G2. A-lohko on ennakkoon kaikista lohkoista jännittävin, sillä lohkossa ei ole varsinaisesti selviä heittopusseja mukana vaan kaikilla joukkueilla on reilu mahdollisuus vähintäänkin yksittäisiin otteluvoittoihin.

Lohkon ennakkosuosikki on kuitenkin eittämättä G2. Joukkue voitti hiljattain päättyneen IEM Katowice -turnauksen majesteettisella tavalla, mikä on heille toinen peräkkäinen turnausvoitto. EPL-sarjassa G2:lla on varaa jopa kokeilla uusia kikkoja ilman aikaisen putoamisen vaaraa.

G2:n jälkeen tasaisessa haastajaryhmässä ovat ainakin Outsiders, fnatic ja Cloud9. Näistä jokaisella jengillä on potentiaalia pelata korkealla tasolla ja vähintään neljännesfinaaleihin on hyvällä suorituksella mahdollista sijoittua. Outsiders on mainituista joukkueista tasaisin suorittaja ja heidän menestys riippuu pitkälti siitä, miten heidän inhorealistinen pelitapa puree lohkon muihin vastustajiin. fnatic on puolestaan vahvan yksilötaidon omaava joukkue, mutta epätasaisuus ja vajaa karttavalikoima voivat kostautua pitkässä juoksussa. Cloud9 oli yksi IEM Katowice -turnauksen suurimpia pettymyksiä, mutta potentiaali nopeaan pelilliseen ryhdistäytymiseen on olemassa.

Haastajaryhmän takana IHC, MIBR, Evil Geniuses ja Eternal Fire ovat kaikki sellaisia tapauksia, että täydellisellä onnistumisellakaan pudotuspelipaikkoja tuskin irtoaa. IHC on Katowicen turnauksessa erittäin positiivinen yllätyspakkaus ja raikkaalla peli-ilmeellä varustettu aasialaisjoukkue voi myös EPL-sarjassa järjestää yllätyksiä. MIBR ei varsinaisesti Katowicen turnauksessa säväyttänyt, mutta nuori tulokaspelaaja insani on joukkueen ehdoton valopilkku, joka voi yksittäisissä matseissa aiheuttaa hankaluuksia vastustajilleen. Evil Geniusesin lievä tähdenlento vuoden avanneessa BLAST-turnauksessa on enää muisto ja EPL-sarjassa EG pyrkii palauttamaan mainettaan. Eternal Fire tuli viime vuonna naurunalaiseksi hurjan kokoonpanorulettinsa myötä, mutta harmonia on näennäisesti palannut ja joukkueen menestys riippuu erittäin vahvasti tähtipelaaja XANTARES:in suorituksista.

B-lohko

Heroic #2

Movistar Riders #34

BIG #14

Complexity #10

FURIA #15

Imperial #42

SAW #20

MOUZ #11

EPL-turnauksen B-lohkossa pelaa Heroic, Movistar Riders, BIG, Complexity, FURIA, Imperial, SAW ja MOUZ. B-lohko on ennakkoon melko samankaltainen kuin A-lohko, mutta lähtökohtaisesti lohkon joukkueiden pelillinen taso ei aivan yllä A-lohkon tasolle.

B-lohkon selvä ennakkosuosikki on Heroic. Joukkue oli G2:n ohella selvästi muita tiimejä paremmassa iskussa Katowicessa ja vasta finaalissa tanskalaisjoukkue joutui taipumaan maailman parasta joukkuetta vastaan. Heroic on kuitenkin vuosien mittaan ollut kestomenestyjä juuri EPL-turnauksissa ja viimeaikaisen vireen perusteella joukkueen pitäisi lohkovoittoon yltää.

Seuraavaan kastiin voitaneen lukea BIG, Complexity, FURIA ja MOUZ. Mikään näistä joukkueista ei kuulu tällä hetkellä maailman eliittiin, joten lohkovoittoon vaaditaan supersuoritus, mutta toisaalta nämä joukkueet ovat vahvoilla pudotuspelikaavioon etenemisen kannalta. BIG on ehkä lohkon mielenkiintoisin tapaus, sillä AWP-pelaaja syrsoN jätti hieman yllättäen joukkueen ja hänen tilalleen astuu akatemiapelaaja hyped, jonka edesottamuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Complexity eteni Katowicen turnauksessa hienosti 8 parhaan joukkoon, mistä joukkue voi olla ylpeä ja mistä se voi kaivaa itseluottamusta tähän turnaukseen. FURIA floppasi pahasti Katowicessa ja joukkueen pitääkin nopeasti löytää yhteiset sävelet korjatakseen kurssinsa. MOUZ oli niin ikään lievä pettymys Katowicessa, mutta lähtökohtaisesti joukkue on parhaimmillaan juuri haastajan asemassa.

Pohjasakista löytynee Movistar Riders, Imperial ja SAW. Perustaso näillä joukkueilla kalpenee edellä mainittuja joukkueita vastaan ja mahdollinen menestys tullee rajoittumaan yksittäisiin otteluihin. Movistar Riders menetti viime vuonna avainpelaaja SunPayusin ja tästä menetyksestä joukkue ei ole vieläkään kunnolla toipunut. Imperial saa Brasilian vankkumattoman kannatuksen puolellaan, mutta näytön paikasta huolimatta joukkuetta ei voida laskea suosikkien joukkoon. SAW on melko perinteinen kakkoskorin joukkue, jonka taitotaso ei yksinkertaisesti ole ihan riittävä näissä karkeloissa.

C-lohko

FaZe #4

Rooster #100

paiN #30

Ninjas in Pyjamas #17

OG #8

00Nation #48

Grayhound #41

Vitality #6

C-lohkossa pelaa FaZe, Rooster, paiN, Ninjas in Pyjamas, OG, 00Nation, Grayhound ja Vitality. Tätä lohkoa värittää muutamien joukkueiden kokoonpanomuutokset sekä melko selvä kastijaottelu, jonka perusteella C-lohko lienee yksi ennalta arvattavimmista.

Ylemmän kastin joukkueisiin voidaan laskea FaZe, Ninjas in Pyjamas, OG ja Vitality. Nämä joukkueet ovat eurooppalaisia laatujoukkueita ja kaiken järjen mukaan nämä neljä joukkuetta menevät lohkovaiheesta pudotuspelikaavioon. FaZe on lohkon selvä ennakkosuosikki vahvan perustasonsa ja stabiilin kokoonpanotilanteensa myötä, vaikka Katowicen turnaus päättyi yllättävän aikaisessa vaiheessa. Ninjas in Pyjamas on edelleen tilanteessa, jossa k0nfig jatkaa tuuraushommissa ja tässä turnauksessa NIP voi olla hieman paremmassa jamassa. OG:n kokoonpanosta IGL-pelaaja nexa jättää turnauksen väliin henkilökohtaisiin syihin vedoten ja vaikka varapelaajaksi värvätty niko on ihan pätevä valinta, joukkueen menestysmahdollisuudet tulee väistämättä kärsimään. Vitality puolestaan on aloittanut vuoden kohtalaisen hyvin, mutta vakiopelaaja dupreeh jää isyyslomalle ja hänen tilalleen joukkueessa tulee pelaamaan JACKZ. Tästä muutoksesta huolimatta Vitality voi pärjätä tässä turnauksessa ihan hyvin, jos palaset loksahtelevat paikalleen.

Lohkon alempaa kastia edustavat Rooster, paiN, 00Nation ja Grayhound. Pudotuspeleihin kenelle tahansa näistä joukkueista olisi melko suuri yllätys. Kuten Roosterin maailmanranking osoittaa, joukkue lienee tämän turnauksen heikoin joukkue eikä sille voida oikeastaan minkäänlaisia odotuksia asettaa. paiN on sentään kiertänyt kansainvälisen tason turnauksia sen verran, että tässä lohkossa voi sentään otteluvoittoon, jos toiseenkin yltää. 00Nation on pyrkinyt tekemään läpimurtoa kansainväliselle tasolle jo pidemmän aikaa, mutta joukkueen kehityskäyrä on pysähtynyt eikä viimeaikaiset tuloksetkaan ole kovin lupaavia. Grayhound on jälleen maanosakiintiön kautta mukana ja mikään ei viittaa siihen, että joukkue yhtäkkiä löytäisi Midaan kosketuksen, joten heidän tavoitteenaan lienee varmistaa se, ettei derbykamppailussa Rooster vie pidempää kortta.

D-lohko

Liquid #3

Rare Atom #74

ATK #46

ENCE #18

Spirit #12

Astralis #16

forZe #28

Natus Vincere #5

EPL-sarjan D-lohkossa pelaa Liquid, Rare Atom, ATK, ENCE, Spirit, Astralis, forZe ja Natus Vincere. Tässä ryhmässä ei ole välttämättä selvää ennakkosuosikkia, mutta sitäkin laajempi haastajajoukko, joten D-lohko voi olla kenties turnauksen mielenkiintoisin alkulohko.

Vaikkei yksittäistä ennakkosuosikkia voida tähän lohkoon määritellä, Liquid ja Natus Vincere ovat lähtökohtaisesti lohkon etevimmät joukkueet. Liquid rutisti Katowicen turnauksessa välieriin asti ja samanlaisen ryhdikkyyden säilyessä joukkue on tässä lohkossa vahvoilla. NaVi eteni niin ikään Katowicessa neljän parhaan joukkoon, mikä on osoitus joukkueen vahvasta rutiinista ja antaa hyvän pohjan lähteä tähän turnaukseen. Liquid ja NaVi ovat kuitenkin molemmat hieman ailahtelevia joukkueita, mikä tarkoittaa sitä, että näiden kahden joukkueen tulee olla tarkkana etenkin otteluissa haastajajoukkueita vastaan.

Haastajaryhmässä lippua korkealla pitävät ENCE, Spirit ja Astralis. Aivan huippuonnistumisella näillä joukkueilla on jopa lohkovoittoon potentiaalia. ENCE teki pettymykseen päättyneestä Katowicen reissusta johtopäätöksensä ja passitti valden penkille. Hänen tilalleen ENCE hankki israelilaispelaaja Nertzin ja hänen suorituksiaan tulee seurata tarkasti. Spirit on yllätysvalmis joukkue melkeinpä ketä tahansa joukkuetta vastaan ja vaikkei Spirit tällä hetkellä ehkä parhaassa vireessään ole, sitä ei sovi aliarvioida. Astralis puolestaan pyrkii tekemään uutta nousua kansainväliseen eliittiin ja vaikkei tulokset vielä vakuuta, tässä turnauksessa paikka pudotuspeleissä on saavutettavissa.

Alinta taitoluokkaa edustaa tässä lohkossa Rare Atom, ATK ja forZe. Rare Atom on sikäli potentiaalinen jokerikortti, että aasialaisia joukkueita on todella vaikea arvioida, mutta tuskinpa Rare Atom yltää ihan IHC:n kaltaiseen riemumarssiin. ATK on melkoisen värikkäistä kansallisuuksista koostuva joukkue, jonka viimeaikaiset tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että lohkojumboksi jääminen voi olla kohtalona. forZe on kulttipelaaja Jerryn johtamana jämähtänyt alemmalle tasolle, mutta kenties hyvänä päivänä joukkueelta voidaan nähdä väläytyksiä paremmasta tulevaisuudesta.

Turnausvedot testiin!

Group B Voittaja

Heroic | 3.00 | bet365

– Tässä kohteessa veikataan sitä, mikä joukkue voittaa turnauksen B-lohkon.

– Heroic on B-lohkon ykkössijoitettu joukkue. Katowicen turnauksessa toiseksi sjoittunut Heroic on alkuvuodesta vakiinnuttanut G2:n kanssa paikkansa maailman kirkkaimmassa eliitissä. Heroic on näin ollen kivenkovassa vireessä ja vaikka yksittäisiin karttatappioihin joukkue voi sortua, Heroic yleensä hoitaa ottelut nimiinsä tarvittaessa pitkän kaavan kautta.

– Heroicin pahimmat haastajat B-lohkossa ovat oletettavasti BIG, Complexity, FURIA ja MOUZ.  Heroic on kuitenkin perustasoltaan näistä jokaista etevämpi joukkue ja normaaleissa olosuhteissa Heroic on selvähkö ennakkosuosikki jokaista vastustajaa vastaan. Lisäksi Heroicin kannalta edullisena faktana on se, että BIG, FURIA ja MOUZ alisuorittivat Katowicen turnauksessa omaan tasoonsa nähden.

– Lohkovoittoon vaaditaan oletettavasti kolme voittoa kolmesta ottelusta. Heroicin ensimmäinen ottelu on Movistar Ridersia vastaan, minkä pitäisi päättyä Heroicin rutiinivoittoon. Tämän jälkeen Heroic ottelee BIG – Complexity -ottelun voittajaa vastaan. Toisesta ottelusta ei tule läpihuutojuttua, mutta silti Heroicia on pidettävänä tuntuvana ennakkosuosikkina. Lohkovoiton luultavasti ratkaisevassa ottelussa tulisi todennäköisesti vastaan MOUZ tai FURIA. Heroicin matka lohkovoittoon ei olisi siis kovin haastava.

– Koska Heroic on vahvassa vireessä ja joukkue hyötyy helpohkosta otteluohjelmasta, Heroic on todennäköisin lohkovoittaja sillä ehdolla, ettei selvää notkahdusta tapahdu yksittäisissä otteluissa. Kolmosen kertoimella Heroicin lohkovoitto kelpaa ottaa peleihin.

 

Highest ADR

ZywOo (vs s1mple) | 1.66 | bet365

– Kohteessa veikataan sitä, kummalla pelaajalla on turnauksessa korkeampi vahinkoa per kierros- eli ADR-lukema. Vastakkain ovat Vitality-pelaaja ZywOo ja Natus Vincere -pelaaja s1mple.

– ZywOo ja s1mple eivät varsinaisia esittelyjä kaipaa. Nämä kaksi AWP-pelaajaa ovat olleet viimeiset neljä vuotta maailman kaksi parasta pelaajaa. Kummankin pelaajat mekaaniset taidot, paineensietokyky sekä pelisilmä ovat muihin pelaajiin nähden ylivertaisia, mikä näkyy myös molempien pelaajien tilastoissa. ZywOo:n ja s1mple:n rooleissa ei ole merkittäviä eroja, sillä kummallakin pelaajilla on ehdottoman tärkeä rooli edustamiensa joukkueiden menestyksen eteen. Rajattomista ylistyssanoista huolimatta on sanottava se, että tämä vuosi on alkanut ZywOo:lta todella hyvin, kun vastaavasti s1mple on ollut omiin standardeihinsa nähden vaisu.

– ZywOo:n ADR-tilasto tältä vuodelta on 85.5 ja IEM Katowice -turnauksesta hän sai aikaiseksi 87.3 ADR-lukeman. s1mple:n ADR-tilastot vastaavilta jaksoilta ovat 73.3 ja 71.6. Ero on siis tällä hetkellä selvästi ZywOo:n eduksi, vaikka tilastollista poikkeamaa erityisesti s1mple:n osalta on varmasti olemassa.

– ZywOo on tämän kohteen selvähkö ennakkosuosikki huomattavasti parempaan viretilaan ja tilastoihin nojaten. s1mple ei ole ollut tänä vuonna oma itsensä ja mikäli sama meno jatkuu, hän ei tule ZywOo:ta lyömään tässä tilastossa.

 

Highest Headshot %

b1t (vs jks) | 1.61 | bet365

– Kohteessa veikataan sitä, kummalla pelaajalla on turnauksessa korkeampi pääosumaprosentti eli HS%-lukema. Vastakkain ovat Natus Vincere -pelaaja b1t ja G2-pelaaja jks.

– b1t ja jks ovat joukkueissaan riflepelaajia, joiden roolina on toimia ankkuripelaajina. Yksilötaidon osalta pelaajat ovat jotakuinkin samoissa piireissä, mutta mekaaniset mieltymykset ovat hieman erilaisia. Siinä missä jks on yleisesti hyvä ja tarkan tähtäyksen omaava pelaaja, b1t on tullut urallaan tunnetuksi pääosumaeksperttinä, mikä on korostunut pelin nykyisessä metassa.

– b1t:n pääosumaprosentti eli HS%-lukema tältä vuodelta on 66.5% ja sama tilasto oli Katowicen turnauksessa lukemassa 67.9%. jks:n vastaavat tilastot samoilta jaksoilta ovat 54.2% ja 50.0%. Tällainen ero keskiarvotilastoissa on erittäin merkittävä, vaikka otanta on jokseenkin pieni.

– b1t on palannut nykyisessä vireessään siihen hurjaan pääosumaprosenttiin, johon ei käytännössä kukaan muu pelaaja pysty yltämään, mikä tekee hänestä ylivoimaisen ennakkosuosikin tähän kohteeseen. En näe hyvää syytä sille, miksi b1t ei voittaisi tätä kohdetta, joten hyvillä mielin tämä kohde otetaan pelattavaksi.

 

Most Played Map

Inferno | 2.25 | bet365

– Tässä kohteessa veikataan sitä, mikä on turnauksen pelatuin kartta. Karttavalikoimassa on 7 karttaa – Mirage, Inferno, Nuke, Overpass, Vertigo, Ancient ja Anubis.

– Inferno on yksi CS:GO-pelin legendaarisimmista kartoista, jonka suosio on vuosien mittaan pysynyt korkealla. Kartta on pysynyt karttavalikoimassa todella pitkään eikä karttaan ole vuosiin tehty merkittäviä muutoksia. Inferno on luonteeltaan sellainen kartta, että käytännössä jokainen ammattilaisjoukkue tietää, miten sitä kuuluu pelata ja siksi sitä pelataan nykyäänkin todella paljon.

– Tilastollisesti Inferno on luonnolllisesti paljon pelattu kartta ja useimmissa huipputason turnauksissa Inferno on kaikista pelatuin kartta. Esimerkkeinä toimii muun muassa hiljattain päättynyt IEM Katowice -turnaus, jossa Inferno oli pelatuin kartta 22 pelikerralla, kun toiseksi pelatuin kartta oli Overpass 14 pelikerralla. Toinen varteenotettava esimerkki on ESL Pro League -sarjan edellinen kausi, jossa Inferno oli jälleen pelatuin kartta 38 pelikerralla, kun jaetulla toisella sijalla olleet Nuke, Dust2 ja Overpass pelattiin 24 kertaa.

– ESL Pro Leaguen 17:lle kaudelle osallistuu 32 joukkuetta. Lähtökohtaisesti ainoastaan Spirit on sellainen joukkue, joka ei ikinä pelaa Infernoa. Vastaavasti listalla on vähintään 11 joukkuetta, jotka pelaavat Infernoa oletetusti joko ensisijaisena tai toissijaisena karttavalintana. Muista kartoista suurimmat uhat Infernon suosiolle ovat tällä hetkellä Mirage ja Overpass, mutta näitä karttoja bannataan Infernoa ahkerammin eikä niitä valita aivan yhtä usein kuin Infernoa.

– Tässä kohteessa Inferno on melko ylivoimainen ennakkosuosikki. Sen suosio on tällä hetkellä todella korkea ja myös tilastoesimerkit puoltavat sitä, että Infernoa tullaan tässä turnauksessa pelaamaan eniten. Tälle kohteelle voidaankin lyödä ihan tuntuva panostus näin hyvällä kertoimella.