Joko nyt Colorado Avalance

Colorado lähti jo viime kauden pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkini, mutta avainpelaajien loukkaantumiset pilasivat mestaruusjahdin. Tällä kaudella Colorado on entistä vahvempi ja loukkaantumisten osalta tilanne vaikuttaa juuri nyt hyvältä. Kalliovuorten nuori joukkue on vuoden kokeneempi ja vahvistettu joka osa- alueelta. Avalance kärsi runkosarjan aikana merkittävästi loukkaantumisista, mutta silti se kykeni olemaan runkosarjan ykkönen. Tehdään tarkempi analyysi mikä tekee Coloradosta Avalancesta vahvimman ehdokkaan nostamaan kauden päätteeksi Stanley Cup- pokaalin ilmaan

Vähiten vahvin osasto joukkueessa on maalivahdit. Ykkösvahti Philipp Grubauer on liigan kärkipään torjujia, mutta valitettavasti hivenen loukkaantumisherkkä. Viimeisin käänne miehen historiassa oli huhtikuussa sairastettu covid 19- virus. Normaalisti Grubauerin takana olisi tsekkiläinen Pavel Francoux, mutta hän on ollut sivussa jo koko kauden. Siirtorajalla moni muukin allekirjoittaneen lisäksi odotti Joe Sakicin vahvistavan maalivahtiosastoa kovalla nimellä. Esillä oli nimiä Antti Raannasta Chris Driedgeriin, mutta lopulta haaviin tarttui Devan Dubnuk. Valitettavasti Dubnuk on parhaat päivät ovat ohitse ja tälläkin kaudella miehen tilastot ovat valitettavan heikot. Jos Grubauer loukkaantuu tämänkin vuoden pudotuspeleissä Coloradolla, on valtava maalivahti ongelma käsissään.

Joukkueen suurin vahvuus on liigan kovin puolustus. Vahva ehdokas Norris- Trophyn voittajaksi oleva Cale Makar johtaa puolustuksen kiekollista osaamista. Hyvin paljon Makaria muistuttava 22- vuotia kanadalainen Samuel Girard toinen kiekollisen pelin moottori. Kauden alla hankittu Devon Toews on liigan parhaita kahdensuunnan puolustajia. Tähän päälle Avalancelta on heittää kentälle Ryan Graves, Patrick Nemeth, Chris Timmins, Bowen Byram ja mahdollisesti tällä hetkellä loukkaantuneena oleva Erik Johnson. Puolustus on äärimmäisen taitava ja hyvin liikkuva kokonaisuus. Coloradoa on miltei mahdotonta paineistaa voimakkaasti sillä, joukkueen puolustajat kykenevät purkamaan kovankin paineen helpolla syötöllä omalle pelaajalle tai tulemaan itse hyvällä luistelulla omalta alueelta ulos. 

Jos Avalancen puolustus on liigan kovin, niin ei kaukana ole hyökkäyskään. Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen ja Gabriel Landeskog muodostavat yhden liigan kovimmista ketjuista, ellei jopa kovimman. Kakkosessa Nazim Kadri, Andre Burakovsky ja Brandon Saad tekevät tulosta. Alempiin ketjuihin riittää myös kovia nimiä kuten 17 maalia tällä kaudella iskenyt Joonas Donskoi, Valeri Nichuskin, Tyson Jost, J.T. Compher ja puolustamisen erikoismies Pierre- Edouard Bellemare. Puolustukseen tapaan hyökkäys on täynnä taitoa ja luisteluvoimaa. Runkosarjan aikana Avalance pystyi jopa vahvaan hyökkäyspeliin jopa kaikilla neljällä ketjulla ja ykkösmiesten jäätyä tehoitta, alempien ketjujen hyökkääjät pystyivät iskemään ratkaisevat maalit.

Vuodesta 2016 Coloradoa valmentanut Jared Bednar on saanut rauhassa rakentaa uraansa Joe Sakicin valvovan silmän alla. Projektin alkaessa joukkue oli täysin rakennusvaiheessa, mutta viimeistään tällä kaudella mieheltä vaaditaan menestystä.  Bednar on tehnyt loistavaa työtä nuoren joukkueensa kanssa ja kehittänyt pelitavan, jolla luisteluvoimaisesta ja taitavasta materiaalista saadaan revittyä kaikki irti. Joukkueen hyökkäysalueen peli oli runkosarjan aikana jopa välillä ylivoimaista ja vastustajat saatiin usein näyttämään jopa pubi- liigan joukkueilta. Avalancen pelissä korostuu vahvasti se, kuinka puolustajat osallistuvat hyökkäämiseen. Hyökkäysalueen pitkissä pyörityksissä ei ollut tavatonta nähdä jopa molempia puolustajia vastustajan maalin takana. Vastaavasti suorissa hyökkäyksissä nähtiin välillä 2-1 tilanteita, joissa hyökkäämässä olivat Avalancen molemmat puolustajat. Runkosarjassa Coloradon laukaisuhallinnan prosentti oli huima noin 60%, jolla joukkue oli selkeästi runkosarjan ykkönen. Avalancen pyrkii hallitsemaan jatkuvasti kiekkoa ja luomaan pitkiä hyökkäyksiä vastustajan päätyyn. Hyökkäysalueella joukkue pyrkii ottamaan kaiken hyödyn irti kaukalossa olevasta tilasta ja kiekko kiertää mieheltä toiselle näyttäen välillä jopa ylivoima peliltä. Mackinnonin, Rantasen ja Makarin kaltaisia pelaajia on hyvin vaikea voittaa 1vs1 tilanteissa edes raikkaalla jalalla, mutta pitkien pyöritysten aiheuttama väsymys on todellista myrkkyä näitä tähtiä vastaan pelatessa. Runkosarjassa joukkueen erikoistilanne oli kohtuullista, mutta varsinkin ylivoimalla joukkueella on vielä potentiaalia parantaa.  5vs5 pelaamisessa Colorado tällä hetkellä liigan vahvin ja Bednarin kehittämän pelitavan voidaan jopa sanoa antavan lievää kilpailuetua muihin nähden. 

Pudotuspelien avauskierroksella Avalance saa vastaansa 2019 mestarin St. Louis Bluesin. Blues ei tule olemaan helppo vastustaja, mutta Avalancen pitäisi selvitä jatkoon sarjasta ilman suurempia ongelmia. Hyvin suurella todennäköisyydellä Läntisen Divisioonan finaaleissa nähdään todellinen herkkupala, kun Avalance ja Vegas Golden Knights iskevät yhteen. On sinällään harmi, että nämä 2 suurta mestarisuosikkia kohtaavat jo tässä vaiheessa, mutta fanien näkökulmasta tämä kamppailu tulee olemaan mahdollisesti jopa kevään parasta viihdettä. 

[ninja_tables id=”12466″]