rasistinen veikkauksen mainos

Veikkauksen vanhat mainokset hämmentävät nykyään

Ylhäällä artikkelikuvana oleva rasistiseksikin leimattu mainos on varmasti tuttu monelle. Tuohon aikaan ajat oli erilaiset. Ironista mainoksessa on kumminkin se että mainoksen parjattu afrikkalainen on viisaampi kun ei lähde häviämään rahojaan veikkaukselle, häviäjät olivat k-amfetamiini päissään siivoilevat mummot. Tuohon aikaan ei mainonnassa vastuullisuutta ajateltu, vaan mainokset perustuivat mielikuvaan helpoista voitoista.

Tässä artikkelissa käymme läpi vanhoja Veikkauksen mainoksia vuosilta 1953 – 1963, joista on jäänyt jälki internettiin. Hämmentäviä mainoksia löytyy siis enemmänkin. Veikkaus on tuskin näistä nykypäivänä kovin ylpeä, mutta hyvin viihdyttäviä ne on ainakin ironian kannalta.

Vuosi 1953 – VeikkausSonni on kynässä myötä!

“Ei tarvitse puskea hevosten työtä kun veikkausonni on kynässä myötä! Paremmille päiville VEIKKAAMALLA”

Näin mainostettiin Veikkausta vuonna 1953. Tuohon aikaan pelattiin ainoastaan Vakiota ja mainoksessa kehotetaan ylittämään ennätyspotti. Kohderyhmänä tietenkin työuran lopulla olevat ihmiset. Veikkaaminen on hyvä eläkesuunnitelma. Veikkausonni toimii siis sonnina emännälle. Itse kääntäisin nuo roolit toisinpäin, niin että Veikkaus ruoskisi peliriippuvaista mummoa eteenpäin.

Vuosi 1958 – Nauran väkisten kun velekanen isäntä

“Naoran väkisten kun velekanen isäntä… mutta iloiseksi käy nauru, kun on hyvällä onnella veikannut.”

Velkainen isäntä ja ilolla pelaaminen samassa mainostekstissä. Tämä on jo melkoinen suoritus! Veikkaaminen on siis hyvä keino myös velkojen maksuun.

Vuosi 1960 – Kyllä pian saa rahaa!

“Kaikki muuta on paitti rahhaa ja kyllä yhtä laija pian saa. (Hyvinkin pian saa moni veikkaamalla!)”

Ilmeisesti mainoksessa on vähän köyhempi isäntä ja rahaongelmiin kerrotaan ratkaisuksi veikkaaminen. Sentään kaikki ei voita, mutta moni voittaa! Nykyään voittaminen on helpompaa kun voi hyödyntää parhaat kasinobonukset.

Vuosi 1961 – Rahalla saa ja hevosella pääsee

“Rahalla saa ja hevosella pääsee ja voimalla vastataan… Leveä on tämän isäntämiehen hymy – ja niin voi olla Teidänkin, kun veikkaatte ja voitatte!”

Haluatko olla kuin tämä vanhanajan alfa? Rahaa, hevosia ja ylivoimaa isolla mahalla. Siihen pääset veikkaamalla!

Vuosi 1962 – Kuusikymppisen pitää olla rikas

 

“Joka ei kolmehkymmeneh viisastu ja kuutehkymmeneh rikastu, ei ol toivoo kummastakah… Oli nuori tai vanha, rikastua voi aina VEIKKAAMALLA!

Siinä on elämänviisaus paikallaan. Jos et kuusikymppisenä ole vielä rikas, olet luuseri. Sen voi kumminkin vielä korjata veikkaamalla!

Enempää mainoksia ei tähän hätään löytynyt, vaikka mielellään näitä listaisi enemmänkin. Toivottavasti joltain vielä löytyy uusia kansallisaarteita.